Eindejaarsblog Ed Pieters 2019 - Cadran Consultancy Eindejaarsblog Ed Pieters 2019 - Cadran Consultancy

Eindejaarsblog Ed Pieters 2019

2019: het jaar van focus, groei en vrijheid

Het zweet op mijn rug en een droge mond. Nog een paar kilometers klimmen en dan de berg af suizen, dat is voor mij het ultieme gevoel van vrijheid. Dat ervaar ik als ik fiets, dit jaar vanaf Salzburg naar Venetië en door Kroatië en Slovenië, maar dat ervaar ik ook in mijn werk bij Cadran. Vrijheid is dan ook één van onze belangrijkste kernwaarden. Aan deze kernwaarden hebben we het afgelopen jaar veel aandacht besteed. Door de organisatie anders in te richten met zelfsturende teams kwam er voor iedereen meer vrijheid en verantwoordelijkheid. En als kers op de taart leidde dit tot een opvallende groei in onze focusgebieden.

Zelfsturende teams

Om een wielrenner een race te laten winnen is een heel team nodig: een trainer, een fysiotherapeut, iemand voor reparatie en onderhoud van de fietsen en een voedingsexpert. Zo werkt dat ook in een organisatie. Iedereen heeft zijn eigen expertise en draagt bij aan het geheel. Wanneer een organisatie sterk groeit ontstaat het gevaar van medewerkers die verder van de klant komen te staan en hun focus verliezen. En dat is iets wat we zeker niet willen. Betrokkenheid, het leveren van toegevoegde waarde, persoonlijke ontwikkeling en vrijheid zijn voor ons van groot belang. Dat zijn dan ook de redenen voor ons geweest om in 2019 vier zelfsturende focusteams in het leven te roepen: een JD Edwards Industrie- & Handelteam, een JD Edwards CTRM-team, een Netsuite-team en een Analytics-team.

Het JD Edwards Industrie- & Handelteam: JD Edwards optimalisatie

Dit team heeft haar kennis en producten afgestemd op de klanten in de handel en industriewereld. Ze helpen onze klanten met de optimalisatie van hun JD Edwards-omgeving door upgrades naar release 9.2. Daarnaast leveren kennis en ervaring op het gebied van IOT en de JD Edwards Orchestrator. Ook hebben we een analytics-oplossing op basis van Tableau en een afletteringsoplossing ontwikkeld voor JD Edwards. Met Cloud9 bieden we onze klanten een IaaS (Infrastructure as a service)-oplossing. Daarnaast ontlasten we onze klanten met JD Edwards Managed Services.

Het Netsuite-team: nieuwe partnerships

Het productportfolio van dit team richt zich met name op MKB-bedrijven in de industrie en groothandel die gebruik (willen) maken van Netsuite. We zijn het afgelopen jaar enkele samenwerkingen aangegaan om ons aanbod uit te breiden. Zo zijn we met Transsmart gaan samenwerken, waardoor onze klanten vanuit Netsuite verzendingen kunnen doen. Meer dan 400 transporteurs zijn hierop aangesloten! Met NextService bieden we NetSuite-klanten een field servicemanagement-oplossing. En last but not least werken we nu samen met Celigo, een platform voor integraties tussen Netsuite en andere applicaties.

Het JD Edwards CTRM-team: ‘on track with the roadmap’

Het CTRM-team richt zich op de commodity trading branche en heeft diepgaande kennis opgebouwd van deze branche. Zij hebben hun productportfolio uitgebreid met een CTRM-module, JD Edwards ERP en Tableau. Commodity traders hebben met onze geïntegreerde ERP/CTRM/Analytics-oplossing een unieke omgeving voor hun zeer complexe handels- en logistieke processen. Ons ontwikkelteam werkt hard om de roadmap voor 2020 en 2021 te realiseren!

Het Analytics-team: ook predictive analytics

Hoe kunnen we toegevoegde waarde leveren met behulp van analytics? Dat is de vraag die dit team bezighoudt. Hoe kunnen we organisaties meer inzicht geven met management-, stuur- en operationele informatie zodat ze beter kunnen sturen en anticiperen op veranderingen in de markt? Klanten willen ook vaker aan de slag met ‘predictive analytics’. De grote hoeveelheden data die zij toch al hebben, worden hiermee te gelde gemaakt. Binnen ons Analytics-team is hier veel kennis over. Ga eens in gesprek met onze collega Jelle Huisman die hier alles over weet. Met Tableau bouwen we mooie oplossingen voor onze klanten zodat zij een voorsprong op hun concurrenten krijgen.

Focus leidt tot groei

Als je op je racefiets de berg afdaalt is een goede focus key. Je wilt immers niet van de weg afraken. De focus op bovenstaande vier klantgroepen heeft bij ons tot een flinke groei geleid; in klanten en in werknemers. We zijn gegroeid met 18 nieuwe medewerkers: developers, consultants en projectmanagers. Doordat de teams kleiner zijn kunnen we nieuwe mensen beter begeleiden met gerichte coaching. Kennisdeling en -ontwikkeling staan centraal en de teams hebben meer zeggenschap en mandaat gekregen zodat ze zelf besluiten kunnen nemen die goed zijn voor onze klanten. Dit zorgt tegelijkertijd voor meer motivatie, betrokkenheid én de mogelijkheid om als organisatie te groeien.

… En tot een frisse blik

Nieuw talent leidt tot een nieuwe dynamiek, andere oplossingen en ideeën. In het CTRM-team bijvoorbeeld zijn we nu gestart met een ‘zolderkamerproject’. Hiervoor zetten we een aantal nieuwe consultants bij elkaar die een internationale uitrol naar vier landen voorbereiden. In plaats van na elkaar, worden de landen nu tegelijkertijd uitgerold. We hebben het project op een hele andere manier aangevlogen en daardoor winnen we veel op snelheid. Een ander voorbeeld: we werken nu samen met de University College Roosevelt aan een migratie van Oracle BI Cloud naar Tableau. Data science studenten zetten samen met ons Tableau-team rapporten om van de ene naar de andere omgeving. Deze nieuwe manier van werken geeft een heel andere dynamiek dat voor gefocuste groei kan leiden.

… En tot succes

Dit alles heeft ons geen windeieren gelegd. We hebben het afgelopen jaar een mooi aantal succesvolle go lives van klanten gehad waaronder bij Vlisco, Fasten, Juvent en Comfoor Pluggerz. Netsuite heeft ons daarnaast uitgeroepen tot Rookie Partner of the Year, omdat wij als relatief nieuwe partner de meeste successen in de Benelux hebben behaald. De nieuwe structuur heeft daarnaast aantrekkingskracht op jong talent. Samen met de internationale kansen die we bieden met Redfaire International is gebleken dat dit ons interessant maakt voor potentiele werknemers.

Ontwikkelingen in Cloud en ERP: OCI, Azure en AWS

Naast onze focus op onze interne organisatie, houden we de behoeften en ontwikkelingen bij onze klanten nauwlettend in de gaten. We zien dat de cloud zich inmiddels heeft bewezen en we investeren dan ook flink in groei op SaaS (Software as a Service)-gebied, onder andere met Netsuite en Tableau. Daarnaast zijn er veel bedrijven die hun ERP-systeem in de cloud zetten op een IaaS. Wij hebben ervaring met Oracle Cloud Infrastructure, Azure en AWS. Ook zien we dat organisaties hun processen steeds verder willen optimaliseren en maximaal rendement willen halen uit hun ERP-systeem. Met Tableau kunnen zij beter sturen, maar zelflerende systemen en IoT bieden ook volop kansen. Hierdoor wordt geautomatiseerd voorraadbeheer – van sensor tot bestelling – mogelijk. Door het koppelen van mobiele applicaties aan het ERP wordt ook het werk van bijvoorbeeld een servicemonteur makkelijker.

Redfaire International

We zien ook dat steeds meer bedrijven een internationale partner zoeken voor de implementatie en support van hun ERP-systeem. Middels onze Joint-Venture Redfaire International zijn wij intussen actief in 24 landen en hebben wij afgelopen jaar 15 nieuwe klanten kunnen ondersteunen. Voor internationale klanten is de wereldwijde dekking, waarbij ook lokaal goede kennis en support is geborgd een belangrijke succesfactor.

Trots

Ik ben zeer trots op de enorme betrokkenheid en inzet van ons team. Het was een heel dynamisch jaar, waarbij iedereen zich vol heeft ingezet. Ik vind het bewonderenswaardig hoe hard iedereen heeft gewerkt om de wensen van onze klanten te vervullen. Met zoveel nieuwe dynamiek, energie en slagkracht in ons team kijk ik echt uit naar 2020. Ook ben ik heel trots op de langdurige relaties en samenwerking met onze klanten. ERP-implementaties en support kunnen weerbarstig zijn, maar het is goed te zien dat wij samen met onze klanten telkens weer in staat zijn om succesvol te zijn.

Wat gaan we dan in 2020 doen? Dan gaan we onze dienstverlening en de internationale samenwerking binnen Redfaire International verder optimaliseren. Maar we gaan ons vooral inzetten om de fantastische plannen die we in 2019 gemaakt hebben verder in de praktijk te brengen, zodat alles wat we hebben ingezet straks staat als een huis. En dat natuurlijk met de haren in de wind, want zoals je met wielrennen zelf je route bepaalt, willen we met zelfsturende teams onze mensen het mandaat en de vrijheid geven om zich te ontwikkelen. Vrijheid is immers goud waard.

Ik wens u hele fijne feestdagen en een zeer voorspoedig en gezond 2020 toe!

Ed Pieters