Blog: Vlisco, vakmanschap en Oracle JD Edwards ERP Blog: Vlisco, vakmanschap en Oracle JD Edwards ERP
Vlisco JD Edwards

Blog: Vlisco, vakmanschap en JD Edwards ERP

Het is indrukwekkend. Een Nederlandse stoffenfabrikant die al 170 jaar een begrip is in de Afrikaanse cultuur. Je ziet de geschiedenis als je vanuit het hoofdkantoor uitkijkt op het fabrieksterrein, waar zowel authentieke gebouwen als nieuwe machines naast elkaar te vinden zijn. De stoffen zijn prachtig en kleurrijk en met de meest bijzondere motieven die vaak ook nog een bijzondere betekenis hebben. Zo is er bijvoorbeeld een stof met een vogelkooi en twee wegvliegende vogels. Door het dragen van deze stof laat de vrouw zien dat ze vermoedt dat haar man ontrouw is. Daarmee zegt ze tegen haar echtgenoot: ‘Als jij gaat, ga ik ook!’

Het drukken van de waxprints is een technisch ingewikkeld proces. Het is een afgeleide van het handwerk dat Vlisco in Indonesiƫ afkeek en nog steeds worden delen van het proces met de hand gedaan.De stoffen worden dan afgesneden op de plekken waar er kleine afwijkingen in de print ontstaan, waardoor er stoffen zijn van 12, 6 of 4 yard. Tel daar de internationale organisatiestructuur met diverse fabrieken en verkoopkantoren in Nederland en Afrika bij op en het is duidelijk dat een ERP-systeem hier wel aan de nodige criteria moet voldoen. Cadran kreeg de opdracht om JD Edwards EnterpriseOne 9.1 te implementeren in de sales en supply chain van het Vlisco-merk.

Met het nieuwe systeem worden drie belangrijke doelstellingen behaald:

1. Transparantie

Met een up-to-date en integraal systeem wil Vlisco transparantie in de organisatie creƫren. Er moet zowel hier in Nederland als in Afrika een eenduidig beeld zijn van wat ertegen welke prijs verkocht is, hoeveel en wat er op voorraad is en wat er nog geproduceerd dient te worden.

2. Uniformisering

Om transparantie te bereiken is het niet alleen belangrijk de productie, inkoop-, verkoop- en voorraadinformatie in hetzelfde systeem vast te leggen. Het is ook belangrijk dat overal dezelfde codering en structuren gebruikt worden. Door het gebrek aan alignment van de codering ontbraken in het verleden bijvoorbeeld gedetailleerde voorraadoverzichten. Met het project zijn er processen verbeterd en nieuwe geĆÆmplementeerd.

3. Flexibiliteit

Door de ontkoppeling van de salesorders aan werkorders, is nu late allocatie mogelijk. Zoals hiervoor genoemd, valt er door de grote mate van handwerk van tevoren niet te bepalen hoeveel stukken van 12, 6 of 4 yard er geproduceerd worden. Door de ontkoppeling kan eenvoudig de fulfilment van de salesorders op het laatste moment beĆÆnvloed worden. Op het punt van verschepen kan er ook nog bepaald worden waar de producten heen gaan. Daarnaast maakt het nieuwe systeem direct delivery mogelijk.

Met JD Edwards EnterpriseOne 9.1 is Vlisco klaar voor de toekomst. De mogelijkheden in het systeem zijn eindeloos. Of het nu gaat om het doen van innovaties met andere materialen, het buiten de deur laten produceren van een aantal stoffen, het ontwikkelen van andere afzetmarkten of het verder ontwikkelen van e-commerce en de bijbehorende distributie, Vlisco heeft nu een systeem waarmee dergelijke mogelijkheden snel en flexibel toegankelijk zijn. Een systeem dat mee kan groeien met het bedrijf.

Meer weten? Lees de case Vlisco verbetert transparantie en uniformisering met Oracle JD Edwards ERP