De volgende stappen tijdens de Corona crisis - Cadran Consultancy De volgende stappen tijdens de Corona crisis - Cadran Consultancy
next-steps-covid-cadran-consultancy

De volgende stappen tijdens de Corona crisis

Wereldwijd hebben we intussen sinds begin van dit jaar te maken gekregen met de effecten van de Corona crisis. Velen van ons werken al twee a drie maanden vanuit huis of hebben te maken met de beperkende maatregelen (1,5 meter) op de werkvloer of op kantoor. Daarnaast heeft de economische activiteit behoorlijke deuken opgelopen, ofschoon dat wel per branche verschilt. De import en export van goederen ondervindt de nodige hinder, leveranciers hebben moeite om te leveren en het aankoopgedrag van zowel bedrijven als consumenten is veranderd. Dit alles leidt ertoe dat ieder bedrijf goed moet nadenken welke effecten dit heeft op haar positie in de markt en welke aanpassingen er nodig zijn in de strategie en bedrijfsvoering. Dat vergt een gedegen analyse gevolgd door een aanpassing en implementatie van nieuwe of aangepaste bedrijfsprocessen.

Analyseer de data uit uw ERP systeem

Bedrijven zullen in de komende periode de effecten van de Corona crisis op hun positie in de markt goed moeten analyseren.

  • Gaan mijn klanten nog vaker digitaal bestellen en zijn mijn systemen daarop voorbereid?
  • Welke klanten vormen een risico qua betalingsgedrag en welke leveren mij de beste marge op?
  • Moeten we de inkoopstrategie veranderen om het risico van niet of te laat leveren te kunnen beperken?
  • Is het nodig om de productie te decentraliseren en daarbij meer gebruik te maken van lokale toeleveranciers?

Om de juiste strategische keuzes te maken is het van essentieel belang om data uit uw ERP-systeem, geïntegreerde rand-applicaties en marktinformatie te analyseren. Hierbij kan een goed Business Intelligence systeem van grote waarde zijn. Door data uit meerdere bronnen te combineren krijgt u andere inzichten die kunnen leiden tot aanpassing van uw strategie en bedrijfsprocessen. Hierbij kan u denken aan strategische keuzes, zoals het investeren in nieuwe productielocaties en magazijnen, overnames van branchegenoten, het afstoten van vestigingen etc. Maar ook het optimaliseren van productielijnen, verbeteren van de supply chain planning, scanning in het magazijn, workflow optimalisatie en de digitalisering van processen zullen leiden tot een betere performance van uw organisatie.

Implementeren en optimaliseren

Om de bovengenoemde strategische keuzes en optimalisatie van financi├źle, logistieke en productieprocessen te kunnen effectueren moeten ze worden ge├»mplementeerd in uw organisatie, maar ook in uw IT- en ERP-systemen. In de meeste gevallen bieden ERP-systemen zoals Oracle JD Edwards en Oracle Netsuite vele mogelijkheden om processen anders in te richten middels configuratie of de inrichting van nieuwe modules en functionaliteit. Doordat Oracle een strategie heeft van continue productverbetering – die beschikbaar wordt gemaakt in kleinere releases – is het mogelijk deze releases makkelijk te volgen en kunnen de gebruikers snel gebruik maken van alle nieuwe mogelijkheden. Naast functionele verbeteringen zijn er ook vele technische ontwikkelingen die leiden tot een betere “User Experience” en een hogere productiviteit. Verdere productiviteitswinst valt er te behalen met de digitalisering van bedrijfsprocessen door de implementatie van Internet of Things.

Op dit gebied zijn er al vele mooie voorbeelden gerealiseerd; automatische bestellingen op basis van sensors die de voorraadhoogte meten in schappen, werkorders genereren voor de serviceafdeling op basis van draaiuren van machines etc.

Snelle resultaten middels kleine stappen

De analyse van uw bedrijfsprocessen en positie in de markt leidt in vele gevallen tot een groot aantal nieuwe inzichten. Het is verstandig deze stapsgewijs te implementeren middels kleinere deelprojecten. Per project kan men samen met de implementatie-partner de inspanning, haalbaarheid en Return on Investment bepalen. Indien men besluit tot uitvoering van kleinere deelprojecten, kan een klein gefocust projectteam een plan opstellen en dit binnen korte tijd realiseren. Door op deze wijze te werken kan men snel reageren op de marktontwikkelingen en hierdoor een competitief voordeel behalen.

Onze consultants kunnen uw bedrijf zowel ondersteunen bij de analyse als de implementatie en we zijn graag bereid onze kennis in te zetten om Oracle JD Edwards en Netsuite klanten te ondersteunen. Nu de markt weer langzaam in beweging komt is het de juiste tijd om stappen te ondernemen, zodat uw bedrijf klaar is als Corona bedwongen is.

Heeft u hierover vragen? Of wilt u eens sparren met onze consultants wat we voor u kunnen betekenen?

Neem contact op met onze experts
ed pieters

Auteur: Ed Pieters
CEO bij Cadran Consultancy