De weg naar Cloud ERP (deel 2 van 2) De weg naar Cloud ERP (deel 2 van 2)
erp-cloud

De weg naar Cloud ERP (deel 2 van 2)

“Welke verschuivingen, als gevolg van de opkomst van cloud ERP, vinden op dit moment plaats op de ERP softwaremarkt?” In mijn vorige blog heb ik een aantal belangrijke resultaten belicht uit mijn onderzoek naar het antwoord op deze vraag. In deze blog zal ik nog een aantal resultaten onthullen welke ik heb verkregen door middel van een enquête bij bijna 200 C-level decision makers binnen de maakindustrie en bij groothandels, desk research en 30 diepte-interviews.

Cloud voor- en nadelen als katalysator voor cloud adoptie

Gekeken naar de quotes uit mijn eerste blog kan worden geconcludeerd dat “er zich nog veel hindernissen bevinden op de weg naar public cloud ERP” en dat “uiteindelijk nagenoeg alle bedrijven die gebruikmaken van ERP in de toekomst public cloud ERP gaan gebruiken.”

Het onderzoek laat zien dat de adoptie van public cloud ERP nog erg laag is. Dit blijkt voornamelijk het gevolg van zorgen bij decision makers van bedrijven die gebruikmaken van ERP. Private cloud wordt echter beschouwd als optie met de voordelen van outsourcing, maar minder nadelen en risico’s dan public cloud. Het analyseren van de verschillen tussen private cloud en public cloud levert een opmerkelijk inzicht op.

Voor- en nadelen public en private cloudDe grootste zorgen van decision makers van ERP-gebruikers lijken beveiliging, integratie en maatwerk te zijn. Beveiliging wordt beschouwd als risico, omdat public cloud ERP leidt tot afhankelijkheid van een externe partij doordat de IT wordt uitbesteed. Outsourcing is dan wellicht eenvoudiger en efficiënter, maar in geval van outsourcing is het bedrijf bijvoorbeeld afhankelijk van een derde partij die verantwoordelijk is voor beveiliging, betrouwbaarheid van de verbinding en performance. Daarnaast resulteert het feit dat de IT-omgeving bij public cloud ERP wordt gebruikt door meerdere bedrijven in zorgen rondom security en integratie. Maatwerk wordt beschouwd als ander groot nadeel vanwege de beperkte mogelijkheden wat betreft maatwerk bij public cloud ERP en vanwege de automatische, zeer frequente updates die problemen kunnen opleveren met gebouwd maatwerk.

Het belang van objectiviteit

Een cruciale vraag: “Zijn al deze zorgen terecht en zal public cloud het uiteindelijk winnen van private cloud en on-premise?” Gelukkig heeft cloud ERP talloze voordelen en het is een goede vraag of al deze zorgen terecht zijn. Het feit dat de software beschikbaar is via het internet op verschillende devices (‘toegankelijkheid’), het snel bij- en afschalen, snelle implementaties (‘flexibiliteit’) en een prijs per maand per gebruiker zijn slechts een aantal voorbeelden van de voordelen van cloud. De algemene conclusie is dat wanneer de functionaliteit en de technologie rondom public cloud ERP volwassener wordt, de adoptie van public cloud ERP zal toenemen. Er is niet één optie de beste voor alle bedrijven: on-premise, private cloud of public cloud. Het blijkt compleet afhankelijk te zijn van de situatie van de klant en de leverancier. Bedrijfskenmerken zijn, zeker op dit moment nog, doorslaggevend. Volgens het onderzoek is het helder dat niet alle zorgen terecht zijn. Wilt u meer weten over te verwachtingen van bijna 200 decision makers en cloud experts wat betreft cloud ERP?

Download dan gratis de onderzoeksamenvatting voor meer inzicht in dit interessante onderwerp!

Auteur en onderzoeker Ruben van der Drift, Cadran Consultancy