Planning in ERP, hoe zit dat ook al weer?
erp-definitie

Enterprise Resource Planning! Waar gaat dat ook al weer over?

Het sleutelwoord in de term Enterprise Resource Planning (ERP) is planning. MPS en MRP zijn de bekende termen, die meestal worden genoemd, maar daarmee doen we de problematiek en de software te kort. Je kunt vandaag de dag bijna geen vakblad openslaan of er staat wel een artikel in over planning: Integrated Business Planning (IBP), Sales & Operations Planning (S&OP), Omni-Channel Planning (OCP) en ga zo maar door. Hetzelfde geldt voor de economiepagina’s van een krant en websites op het gebied van logistiek en manufacturing: er is altijd wel een artikel gewijd aan dit onderwerp. Oké, het wordt soms anders genoemd, maar in essentie gaat het om planning.

In mijn gesprekken met klanten was planning vaak geen of een ondergeschikt gespreksonderwerp. “We hebben MRP al ingericht” is het standaardantwoord op de vraag hoe het bedrijf omgaat met productieplanning. Een ander voorbeeld is het antwoord “we houden toch minimum voorraden aan” als ik vraag naar de voorraadplanning over meerdere locaties. Planning lijkt wel het ondergeschoven kindje van het ERP systeem! Vreemd, als je dat afzet tegen de aandacht die de moderne vormen van planning zoals IBP, S&OP en OCP krijgen in de media.

Optimalisatie planningsproces

Wat maakt dat organisaties zo terughoudend zijn met hun planningsvraagstuk? Het veranderen (lees: optimaliseren) van het planningsproces kost veel tijd en geld. De voordelen zijn niet altijd direct zichtbaar. En toch zou elk bedrijf haar planningsproces jaarlijks moeten reviewen. Omdat planning een van de kernprocessen van alle producerende bedrijven is, is de impact van een vraagverandering enorm. Het heeft invloed op vele deelprocessen en bestrijkt bijna altijd meerdere afdelingen en personen. Structurele veranderingen in deelprocessen, afzet of productvarianten kunnen aanleiding zijn voor een hernieuwde inrichting van het planningsproces.

Planning buiten het ERP-systeem

Een ander voorkomende reden is dat planning een activiteit is, die nog voor een deel buiten het ERP- systeem geschiedt. Als dat in een specifieke software-oplossing is en de uitkomsten worden geïnterfaced met het ERP-systeem, hoeft dat geen issue te zijn. Veelal wordt planning in Excel gedaan, omdat dat zo handig en manipuleerbaar is. En daar schuilt de grootste valkuil: het is bewezen dat planning in bijvoorbeeld Excel gebaseerd wordt op voorkeur en ervaring van degene die de planning tool beheert. Wat meestal leidt tot optimale planning voor een deel van de processen maar suboptimale planning voor het hele bedrijf tot gevolg heeft.

Planning agendapunt strategiesessie

Goede planning van vraag, productie, voorraad en aanbod is complex! En verandering van dat proces is al helemaal niet eenvoudig. Maar dat mag geen reden zijn om er niet mee bezig te zijn! Daarom is het planning vraagstuk een onderwerp dat minimaal 1 keer per jaar op uw strategie agenda zou moeten staan.

Ervaring met planningsvraagstukken

Wij hebben veel ervaring met het nadenken over en inrichten van planningsvraagstukken bij onze klanten. Dat betekent niet, dat wij de heilige graal bezitten. Ook wij komen vaak in situaties waar we samen met de klant nadenken over de wijze waarop het planningsvraagstuk het beste kan worden opgelost. Soms zijn dat ook voor ons nieuwe wegen. Maar wel altijd gebaseerd op eerdere ervaringen! En ja, soms kan een wens niet direct in de ERP-software ingericht worden, is er maatwerk nodig of krijgen we nieuwe inzichten die een aanpassing vereisen. Cadran heeft specifiek voor JD Edwards EnterpriseOne een digitaal planbord ontworpen dat de planactiviteiten op één scherm combineert en daarmee het werk van de planner aanmerkelijk vereenvoudigt. Hierover leest u meer in een volgende blog.

In alle gevallen zullen wij samen met u het planningsvraagstuk op de agenda zetten, vooral nu trends als Sales & Operations Planning, Integrated Business Planning en ook digitale planborden in het ERP-systeem toch steeds vaker genoemd worden in mijn accountmeetings.

ed pieters

Benieuwd naar de mogelijkheden van JD Edwards ERP voor uw bedrijf?

Wilt u meer weten over Oracle JD Edwards ERP? Neem contact op met Ed Pieters en ontdek de eindeloze mogelijkheden voor uw bedrijf.