Oracle JD Edwards ERP implementatie in de zuivelindustrie - Milcobel Oracle JD Edwards ERP implementatie in de zuivelindustrie - Milcobel
Milcobel ERP

Het nut en de noodzaak van een goed ERP-systeem in de zuivelindustrie

In de maand mei haalt Friesland Campina 2,50 euro af van de melkprijs. Dit is een rechtstreeks gevolg van de achterblijvende vraag en het toenemende aanbod van melk. Ook bij kleinere coöperaties is er sprake van een melkoverschot. Dit leidt tot grote financiële problemen bij de melkveehouderijen. Niek Groot Wassink, financieel adviseur rundvee bij DLV, vertelde onlangs aan BNR dat vooral de grote bedrijven veel druk ervaren omdat ze kampen met een forse financieringslast. De oorzaak ligt in het uitblijven van de verwachte hoge vraag vanuit China en Rusland. Volgens hem kampt de helft van de melkveehouders met financiële problemen.

Omschakelen?

De crisis in de melkindustrie dwingt te kijken naar nieuwe oplossingen. Zo schakelt een toenemend aantal veehouders over op biologische melk. In het eerste kwartaal van 2016 klopten al 60 melkveehouders voor omschakeling aan bij Skal, toezichthouder van biologische producten. Volgens de gegevens van Skal is dat meer dan in heel 2015: toen startten 49 melkveehouders met het omschakelingsproces. Een andere optie is het omschakelen naar geitenmelk. De markt voor melkpoeder voor baby’s op basis van geitenmelk groeit eveneens erg snel. Geitenmelk is namelijk beter verteerbaar voor baby’s en voor mensen in Aziatische landen. Daarnaast zijn er steeds vaker mensen met lactoseproblemen waardoor de vraag naar geitenmelk stijgt.

Diversificatie

Naast de melkveehouders zelf ligt er ook een rol voor de coöperaties. Zij kunnen andere producten gaan produceren, waarmee ze een andere positie in de markt innemen. Peter Koopmans, COO bij Milcobel Dairy, geeft aan dat de productie van Belgische Merken kazen een strategische zet was voor Milcobel. Op dit moment ziet Milcobel een sterke groei in deze Belgische kazen. ‘Brugge’, een van de kaasmerken, is een premium merk. Het produceren van hoog kwaliteitsvolle melkpoeders is ook een keuze die steeds vaker gemaakt wordt. Het AD schreef laatst dat Chinese opkopers van melkpoeder nu zelfs kinderen inzetten om aan zo veel mogelijk babyvoeding te komen. Zo omzeilen ze de regels van winkelketens, die nog maar één pak per klant verkopen om aan de almaar groeiende vraag te voldoen. Bert van Steeg, secretaris Detailhandel Nederland: ‘De vraag naar melkpoeder blijft maar toenemen en er is veel geld mee te verdienen, waardoor mensen steeds creatiever worden in hun zoektocht naar pakken.’ Geen verkeerde focus dus zou ik zeggen.

Het is duidelijk, de zuivelindustrie moet gaan diversifiëren om de dalende melkprijs het hoofd te kunnen bieden. Hierdoor is meer dan ooit een toekomstbestendig ERP-systeem nodig. Verschillende producten, uiteenlopende productielocaties (ook in Azië bijvoorbeeld), diverse samenwerkingsverbanden, fusies, overnames, wisselende prijzen, meerdere grondstoffen en betaalstromen; het maakt de processen almaar complexer. Een ERP-systeem dat holistisch en flexibel is en een wereldwijde scope heeft is hierbij vereist. De keuze voor een professioneel ERP-systeem, zoals Oracle JD Edwards, helpt het overzicht te behouden en inzicht te genereren. Door haar focus op de voedingsmiddelenindustrie en de ruime ervaring met het implementeren van JD Edwards, is Cadran een van de belangrijkste business partners bij implementaties, upgrades en begeleiding op het gebied van ERP in de zuivelindustrie.