De noodzaak van een geïntegreerd ERP/CTRM systeem De noodzaak van een geïntegreerd ERP/CTRM systeem
erp-ctrm-commodity-trading-oracle

M&A in de commodity-handel vraagt om geïntegreerde ERP & CTRM-software

Hoewel in september bleek dat het aantal en de waarde van Nederlandse fusies en overnames (M&A) afneemt, hebben er in de commodity wereld internationaal een aantal interessante fusies en overnames plaatsgevonden. Danone, de grootste producent van yoghurt ter wereld, heeft bijvoorbeeld onlangs het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern WhiteWave Foods gekocht. Amtrada, het Nederlandse handelsbedrijf in koffie, cacao en noten, verkocht haar koffie-activiteiten aan Sucden.

In augustus 2016 werd graanhandelaar Nidera volledig opgenomen in het Chinese Cofco en een maand later nam de Chinese staalproducent Baosteel concurrent Wuhan over. Ook in de olie-industrie is er van alles gaande waaronder de overname van de aandelen van het Nederlandse Inter Oil door het Zwitserse Varo Energy en de overname van Ozark County LP Gas, door MFA Oil.

Ketenintegratie

Vaak gaat het bij fusies in de commodity wereld om enerzijds horizontale integratie, waarbij handelshuizen fuseren door soortgelijke bedrijven over te nemen. Hierdoor kunnen zij schaalvoordelen realiseren en nieuwe markten betreden. Anderzijds gaat het om verticale integratie van op- en overslagfaciliteiten. Hierdoor wordt productiecapaciteit zeker gesteld waardoor er beter gereageerd kan worden op plotselinge tekorten.

Complexiteit vraagt om controle en inzicht

Het financiële succes van een fusie of overname wordt gedreven door omzet- en kostensynergieën. Voorbeelden hiervan zijn: consolidatie van (hoofd)kantoren, ontdubbelen van overheadfuncties, bundelen van inkoopkracht en het rationaliseren van benodigde activa. Een fusie of overname betekent dat de organisatie groter wordt en hiermee complexer. Er ontstaat daardoor een grotere behoefte aan controle en inzicht. Bedrijven die regelmatig met bedrijfsovernames doen, hebben bovendien behoefte aan een IT-infrastructuur die het integreren van nieuwe entiteiten adequaat faciliteert.

Controle en inzicht vragen om de juiste software

De behoefte aan meer controle en inzicht en het eenvoudig integreren van nieuwe bedrijven wordt vaak onvoldoende ingevuld door IT. Het gefragmenteerde software-landschap kan dit inzicht eenvoudigweg niet leveren. Een antwoord hierop is het implementeren van een geïntegreerde ERP en Commodity Trading & Risk Management (CTRM) oplossing. Deze biedt naast de benodigde ondersteuning voor alle bedrijfsprocessen van de verschillende afdelingen ook functionaliteit die typisch is voor commodity trading. Een geïntegreerd ERP en CTRM-systeem geeft realtime inzicht in marktposities, contracten, valutaposities, prijzen en logistieke afspraken en alle afdelingen (Trading, Logistiek en Finance) werken met hetzelfde systeem. In een geavanceerd geïntegreerd ERP en CTRM systeem is het zonder meer mogelijk om met meerdere entiteiten (bedrijven) te werken en met meerdere valuta.

Cadran heeft een complete CTRM module ontwikkeld binnen Oracle JD Edwards ERP die alle benodigde functionaliteit biedt.

Wilt u alle argumenten weten die pleiten voor een geïntegreerd ERPen CTRM systeem? Bekijk dan onze brochure

 

Interesse in onze geïntegreerde CTRM en ERP oplossing?

Wilt u meer weten over onze ERP oplossing voor commodity traders? Neem contact op met Bart Dix en ontdek de eindeloze mogelijkheden voor uw bedrijf.