Oracle BI - In de wolken Oracle BI - In de wolken
bi cloud

Oracle BI – In de wolken

Oracle BI – Overpeinzingen (11) – Cadran publiceert een reeks artikelen en blogs over het gedachtegoed rondom Oracle Business Intelligence in combinatie met Oracle JD Edwards. In deze artikelen en blogs komen diverse overwegingen en overpeinzingen aan bod, die behulpzaam kunnen zijn in het maken van de juiste beslissingen bij de implementatie en toepassing van beide systemen. In dit blog wordt ingegaan op Oracle BI als Cloud-oplossing. De Cloud: Hype? Buzz-word? Of gewoon de nieuwe wereld? Ik zet het één en ander nuchter uiteen.

Logo candran analytics

Alles te weten komen over BI & Analytics?

Cadran-analytics.nl is hier dé plek voor. Ontdek de mogelijkheden van Business Intelligence & Analytics tools om waardevolle inzichten te krijgen in uw data.

Geen Cloud

Oracle BIJaren geleden al kwam ik een spreuk tegen op een tegeltje: “There is no such thing as the cloud. It’s actually somebody else’s computer”. Dit is de waarheid. Grote bedrijven als Amazon, Microsoft en uiteraard Oracle bieden supercomputers aan voor gebruik door bedrijven, die zelf geen zin hebben in aanschaf, beheer, onderhoud, back-up, beschikbaarheid en benodigde infrastructuur van dat soort grote stukken hardware en software. Met een abonnement kan per tijdseenheid, per gebruiker en/of per transactie het gebruik van dit soort systemen flexibel en nauwkeurig worden geschaald op datgene wat men nodig heeft. Er is niet zoveel nieuws onder de zon. Sinds jaar en dag wordt hardware en software al uitbesteed aan datacenters. Eigenlijk is daarbij sprake van een zelfde constructie, met het verschil dat er geen schaalbaar abonnement is, maar de zorgen van het systeem zijn in de handen van een aanbiedende partij. De termen private cloud of public cloud zorgen hierbij wel eens voor verwarring, maar die is eenvoudig weg te nemen. Eigenlijk is ook daar geen fysiek verschil tussen, behalve dan dat een public cloud via een open internet verbinding te bereiken is en dat een private cloud achter een beveiligde VPN-verbinding of zelfs achter de firewall van het domein van het bedrijfsnetwerk staat. Dit is puur een functioneel verschil en niet direct fysiek.

As a Service

Oracle heeft steeds meer diensten (ook) beschikbaar in de cloud. Dit soort diensten worden as a Service genoemd (aaS). De onderstaande periodieke tabel toont de diverse smaken, die er ten tijde van het schrijven van dit artikel bestaan. Op hoog niveau worden de volgende soorten diensten geboden:

  • Platform as a Service (PaaS)
  • Infrastructure as a Service (IaaS)
  • Database as a Service (DBaaS)
  • Sofware as a Service (SaaS)

Daarbinnen zijn nog allerlei verfijningen mogelijk, zoals Storage as a Service (StaaS), development tools, zoals Java as a Service (JaaS) en ook webservices (Integration as a Service). Daarnaast biedt Oracle steeds meer kant en klare softwareoplossingen en systemen als cloud service, waaronder ERP en HRM. Dwars daarop zien we diensten, waaronder Oracle Business Intelligence.

Oracle BI

BICS/OAC

Oracle Business Intelligence als cloud-service kent op dit moment twee gezichten: Oracle BI Cloud Service (BICS) en Oracle Analytics Cloud (OAC). Dit laatste product is waarschijnlijk de opvolger en vervanger van BICS en kan de grotere broer worden genoemd. Daarboven bevinden zich producten, die zich op Enterprise Performance Management (EPM) richten, maar feitelijk zijn al deze producten verlengstukken van elkaar, die parallel naast elkaar kunnen bestaan. Zo vinden we de functionaliteit van DV (Data Visualization) en BICS ook volledig terug in OAC. In beide gevallen zien we hierin op dit moment de software van Oracle BI 12c (en de eindgebruikersinterface is vrijwel niet te onderscheiden). Er zijn wat verschillen:

BICS

  • Werkt met een bijbehorende database op Oracle Database 11g, wat Schema as a Service wordt genoemd. De gewenste data moet naar die database worden geladen om er met BICS fraaie dashboards uit te halen. Dat betekent in eerste instantie dus dat data niet real-time in Oracle BI beschikbaar is, maar wanneer (voor bepaalde tabellen) het ETL-proces frequent gescheduled wordt, is wel near-real-time te bereiken.
  • Kent zeer beperkte beheersfunctionaliteit.
  • Wordt automatisch geüpdatet door Oracle wanneer een nieuwe versie van de software uitrolt.

OAC

  • Werkt samen met de dienst Database as a Service (DBaaS), welke met Oracle Database 12c werkt.
  • Is onder meer schaalbaar naar het aantal CPUs van de onderliggende server.
  • Kent naast DV en BICS ook EssBase software (apart gelicenseerd).
  • Wordt niet automatisch geüpdatet. Software updates en patches worden aangeboden in een managementconsole, waarmee de administrator zelf kan bepalen, wanneer deze worden uitgerold.
  • Kent veel meer mogelijke databronnen, waaronder zelfs een eigen database binnen het eigen domein als bron direct kan worden ontsloten. Hiermee kan real-time data worden bediend.
  • Kent veel meer beveiligingsmogelijkheden, waarmee het mogelijk wordt verbindingen deels of volledig binnen eigen domein, achter een VPN en/of achter eigen firewall op te nemen.

To cloud or not to cloud?

Oracle Cloud SolutionsCloud-diensten vormen een steeds natuurlijker deel van ons dagelijks leven. Met smartphone, tablet, laptop en smartTV maken we in ons dagelijks leven steeds vaker gebruik van diensten, die in de cloud worden aangeboden. Technisch is hier natuurlijk geen beperking. Maar hoe zit het dan met de veiligheid en privacygevoeligheid van onze gegevens? Met name als we naar Oracle BI kijken, is het misschien heel handig en makkelijk als al die mooie dashboards in een clouddienst te zijn bekijken. Maar wie kan dat nog meer zien? En wat gebeurt er met de data (met alle bedrijfsgeheimen en concurrentiegevoelige informatie)? En Oracle is toch een Amerikaans bedrijf en dus dan kan de NSA ook bij mijn data?

Ik probeer met wat korte stellingen wat mythes en misvattingen weg te nemen:

  • Bij een abonnement kies je zelf in welk land/werelddeel de dienst gehost wordt. Oracle heeft sinds een paar jaar ook een groot datacenter in Amsterdam.
  • Alle data is zwaar beveiligd en versleuteld opgeslagen.
  • Alle verbindingen zijn HTTPS.
  • Het is met BICS mogelijk toegang in te perken tot fysieke IP-adressen
  • Het is met OAC ook nog mogelijk de verbindingen tussen omgevingen (bv BI en Database en on-premise-database) te beveiligen met VPN, Firewall en NetwerkDomains (tot en met certificaten en beveiligingssleutels en duale authenticatie aan toe).
  • Mocht u dit alles toch niet veilig genoeg achten, dan is het zelfs mogelijk Oracle cloud-producten binnen uw eigen netwerk, dus on-premise, te installeren. Het beheer kan dan nog steeds aan Oracle worden uitbesteed.

Anders gezegd: Als Oracle ooit een beveiligingslek zou hebben en gevoelige bedrijfsinformatie op straat komt te liggen, dan kunnen ze wel opdoeken met hun cloud-diensten. Daarnaast: zelfs als u voor het datacenter in Amsterdam kiest, dan nog voert Oracle alles driedubbel uit (voor back-up & recovery en voor high availabiliy & fail-over). Dus als de NSA bij uw data zou willen, dan zal dat waarschijnlijk wel kunnen, maar wellicht is dat nu ook al het geval.

Tot slot

Feit is dat de evolutie richting de cloud gaat. Feit is ook dat wanneer we met Oracle BI in de cloud aan de gang gaan, we gebruik kunnen maken van de dikste en snelste hardware (ExaData-machines) en de snelste databasetechnologie (Oracle DB 12c met InMemory- en ColumnBasedSearch-technologie), dat het beheer en onderhoud ervan aan Oracle is uitbesteed en dat we vrijwel automatisch bijblijven met de nieuwste versie van de software. En dat als het niet bevalt of we meer gebruikers krijgen, we eenvoudig het abonnement kunnen aanpassen.

Er zijn uiteraard kritische noten te plaatsen bij software in de cloud. We moeten ons conformeren aan de functionaliteit, die daarin wordt geboden, gelijk een willekeurige app op onze mobiele telefoon. Voor ERP-systemen in de cloud kan dat beperkend zijn, maar mijn ervaring met Oracle BI is dat deze functionaliteit zich juist uitstekend leent voor cloud-dienst.

 

Rick-Brobbel

Auteur: Rick Brobbel
BI Consultant bij Cadran Consultancy