Oracle JD Edwards Configurator Oracle JD Edwards Configurator
business-intelligence-manufacturing

Oracle JD Edwards Configurator in de praktijk

Een Configurator, klinkt interessant maar ook ingewikkeld! Wanneer wordt een Configurator gebruikt? Eenmaal gekozen, hoe verder? Het implementeren van een Configurator lijkt een onderwerp op zich, maar in de praktijk valt het eigenlijk wel mee. In dit blog meer over de keuze en nuttige tips met betrekking tot de implementatieaanpak.

Configurator in uw bedrijf?

Zoals besproken in de blog Keuze van uw productiestrategie: wel of geen Configurator? is deze keuze afhankelijk van uw proces. Kort gezegd is een Configurator bruikbaar wanneer het volgende waar is: er is sprake van een groot aantal mogelijke eindartikelen vanwege een groot aantal vooraf bekende opties.

De configuratie van het artikel vindt plaats op basis van opties, waarbij het mogelijk is dat één keuze een andere uitsluit. Neem als voorbeeld een auto. Bij de configuratie van een auto kan na de keuze voor een cabriolet niet meer voor dakdragers gekozen worden.

Implementatieaanpak

Stel, de keuze voor een Configurator is gemaakt. Maar hoe nu verder? Aan welke zaken moet aandacht geschonken worden om na de Go Live optimaal voordeel uit de Configurator te halen?

Het startpunt is een vragenlijst, waarbij elk antwoord leidt tot 1 of meerdere opties. Bedenk vervolgens welke consequenties de antwoorden hebben, in termen van stuklijst (materialen) en/of routing van het item (uren). Leg al deze stappen vast in de JD Edwards Configurator, waarna er orders ingevoerd kunnen worden. Nadat voldoende is getest, kan worden nagedacht over uitsluitingen van opties onderling.

Dit betekent in het voorbeeld van de auto: vraag eerst welk model (bijvoorbeeld Audi A4), dan de carrosserievariant (bijvoorbeeld Cabriolet), dan motor, versnellingsbak etc. Als dit is vertaald in een materialenlijst en bewerkingstappen, is de Configurator bruikbaar.
Ter voorkoming van fouten worden onmogelijke combinaties uitgesloten. Zo kan voorkomen worden dat productie een opdracht krijgt voor de montage van dakdragers bij een cabriolet.

Configurator in de praktijk

Zo heb ik zelf recentelijk de Configurator geïmplementeerd bij een fabrikant van melkkoelinstallaties. Door te kiezen voor de Configurator heeft men nu één eindartikel ‘Melktank’, die voor iedere order geconfigureerd wordt door de vragenlijst te beantwoorden tijdens de Order Entry.
Voorheen was er sprake van meer dan duizend items. En als de klant iets bestelde, wat nog niet eerder besteld was, dan moest men met spoed dit artikel alsnog aanmaken. Met de Configurator is aan deze praktijk een einde gekomen.

Daarnaast wordt de link tussen sales en werkorders als een voordeel ervaren. Vanuit een werkorder weet men altijd voor welke klantorder men werkt, en wijzigingen op de Sales Order worden direct verwerkt in de werkorder.

Ingewikkeld wordt eenvoudig

Mits het product bestaat uit een groot aantal bekende opties, dan is de Configurator een uitkomst. Het zorgt ervoor dat de orderinvoer bestaat uit het beantwoorden van een aantal logische vragen die altijd leiden tot een maakbaar product.
Zo maakt de Configurator de orderinvoer van zelfs het meest ingewikkelde product heel eenvoudig.