Cadran productie planbord

Plannen vanuit 1 scherm? Het kan nu, met Cadran’s Productie Planbord

Zoals mijn collega Jan Stalman al schreef in zijn blog Enterprise Resource Planning! Waar gaat dat ook al weer over?, krijgt planning niet altijd de aandacht die het verdient tijdens een ERP-implementatie. Hier probeert Cadran nu verandering in te brengen.

Als manufacturingspecialist krijg ik vaak de vraag van planners of ze niet één scherm kunnen krijgen waar ze alles op kunnen zien, dus zowel verkoop, inkoop- en werkorders in de tijd alsmede hun invloed op de voorraadpositie en capaciteitsbenutting in de tijd. Mijn antwoord hierop is was altijd: alle informatie is beschikbaar, maar voor sommige informatie heb je andere schermen nodig of moet er een batch gedraaid worden voordat de effecten van een wijziging zoals een nieuwe werkorder zichtbaar worden. En probeer in de maakindustrie dan nog maar eens overzicht te houden, zeker als je assortiment uit een groot aantal artikelen bestaat! Cadran heeft nu vanuit een aantal klant specifieke oplossingen een generieke oplossing voor ontwikkeld: Het Productie Planbord.

In een ERP-pakket als JD Edwards is een scherm vaak gebaseerd op een tabel, zoals bijvoorbeeld een werkorder-, verkooporder- of inkoopordertabel. Maar als planner wil je al deze gegevens in één scherm bij elkaar zien, en dan gelijk de gevolgen van de orders op de voorraadpositie zien. Natuurlijk heb je daar de ‘Time Series’ voor, en het ‘Supply & Demand’ scherm. Maar als je een werkorder toevoegt, dan doe je dit in een ander scherm. En wat is dan het effect op de voorraadpositie? En hebben de Work Centers dan nog wel voldoende capaciteit? En hoe zit het met de beschikbaarheid van onderdelen op de stuklijsten?

Om daarachter te komen ben je alweer een aantal clicks en batches verder. Kan dit niet eenvoudiger?

Cadran heeft dit vraagstuk aangepakt en heeft nu een oplossing: het Cadran Productie Planbord (CPP). We hebben één scherm ontwikkeld waarin alle gegevens beschikbaar zijn, waarin werkorders aangemaakt kunnen worden en de effecten van wijzigingen onmiddellijk zichtbaar zijn. Het scherm ziet er in de basis uit als de bekende ‘Time Series’, maar toont ook een altijd actuele situatie van de Work Center belasting. Daarnaast kan een alternatieve routing (bijvoorbeeld een andere productielijn) gekozen worden, en gelijk is zichtbaar of er tekorten ontstaan op onderdelen van de werkorder stuklijsten.

JD Edwards productie planbord

 

Met het Cadran Productie Planbord heeft de planner een gereedschap gekregen waarmee hij zich kan richten op dat waar hij goed in is: Plannen!

Auteur: Andries Langendijk, Logistic Consultant

Cadran - Andries Langendijk

Advies op maat over onze oplossingen?

Andries Langendijk, Logistic Consultant bij Cadran, praat u graag bij over de mogelijkheden voor uw organisatie.