Vlisco kiest voor Oracle JD Edwards | ERP voor de maakindustrie Vlisco kiest voor Oracle JD Edwards | ERP voor de maakindustrie
jd edwards erp referentie jd edwards

User case: Vlisco werkt met JD Edwards ERP voor de maakindustrie

vlisco software cadran referentie oracle

Vlisco verbetert transparantie en uniformisering met Oracle JD Edwards ERP

Rihanna droeg een jurk van Vlisco-stof toen ze het Witte Huis bezocht. De internationaal geroemde Brits-Nigeriaanse kunstenaar Yinka Shonibare brengt Vlisco-stoffen de hele wereld over met zijn kunstwerken. Vlisco, het in Helmond gevestigde bedrijf, is al 170 jaar een begrip in de Afrikaanse cultuur en heeft over de wereld 25 eigen winkels, 3 fabrieken en 8 wholesale kantoren. Het dragen van een kledingstuk dat gemaakt is van een Vlisco-stof staat in Afrika gelijk aan het dragen van Gucci of Chanel. Hoewel het voor het bedrijf, net als veel modebedrijven, op dit moment geen makkelijke tijd is, zijn de ogen op de toekomst gericht. Door het partnership van Cadran en de implementatie van JD Edwards EnterpriseOne 9.1 kan het bedrijf flexibel de toekomst tegemoet.

Vlisco is in 1846 opgericht door Pieter Fentener van Vlissingen en is Nederlands oudste en grootste stoffenfabrikant. De ontwikkelingen in de markt gaan razendsnel en ook Vlisco kan niet achterblijven. Frank Vroklage, Programma Change Manager bij Vlisco vertelt: ‘Er is een business redesign nodig voor al onze merken – Vlisco, Uniwax, GTP en Woodin. We willen bijvoorbeeld dat al onze fabrieken en verkoopkantoren straks allemaal op hetzelfde JD Edwards EnterpriseOne systeem draaien. Dit zorgt voor transparantie en uniformisering en hierdoor kunnen we flexibel meebewegen met toekomstige ontwikkelingen.’

Transparantie

Met een up-to-date en integraal systeem wil Vlisco transparantie in de organisatie creëren. Er moet zowel hier in Nederland als in Afrika een eenduidig beeld zijn van wat ertegen welke prijs verkocht is, hoeveel en wat er op voorraad is en wat er nog geproduceerd dient te worden.

Uniformisering

Om transparantie te bereiken is het niet alleen belangrijk de productie, inkoop-, verkoop- en voorraadinformatie in hetzelfde systeem vast te leggen. Het is ook belangrijk dat overal dezelfde codering & structuren gebruikt worden. Dit werd, voordat het nieuwe ERP-systeem geïmplementeerd werd, nog decentraal aangestuurd. Door het gebrek aan alignment van de codering ontbraken bijvoorbeeld gedetailleerde voorraadoverzichten.

Met het project zijn er processen verbeterd en nieuwe geïmplementeerd. Patrick Verkuilen, ICT-manager bij Vlisco, geeft een voorbeeld: ‘Inkooporders van onze Afrikaanse vestigingen, worden nu direct ingevoerd in JD Edwards. Dit levert efficiëntie, reductie van fouten en veel meer transparantie op in het verloop van de orders.

Flexibiliteit

Door de ontkoppeling van de salesorders aan werkorders, is nu late allocatie mogelijk. ‘Voor het drukken van de stoffen zijn er meerdere handelingen nodig, ook manuele. Hierdoor kunnen er kleine afwijkingen in de print ontstaan. Dit is niet gewenst, dus de stof wordt meteen afgeknipt zodra er een afwijking is. Hierdoor valt van tevoren niet te bepalen hoeveel stukken van 12, 6 of 4 yard er geproduceerd worden. Door de ontkoppeling kunnen we eenvoudig de fulfilment van de salesorders op het laatste moment beïnvloeden. Op het punt van verschepen kunnen we ook nog bepalen waar de producten heen gaan. Gezien de veranderingen in de markt is deze flexibiliteit van groot belang’, aldus Vroklage. Het nieuwe systeem maakt ook direct delivery mogelijk. De oude ERP-inrichting was voornamelijk gericht op inkoop van grondstoffen voor de fabriek. Nu is er ook ondersteuning voor het inkopen van een gereed product dat direct vanaf de leverancier aan de saleskantoren geleverd kan worden.

Business ontwikkelingen

Vlisco wil klaar zijn voor toekomstige ontwikkelingen. Dit kan door het doen van innovaties met andere materialen, of door het buiten de deur laten produceren van een aantal stoffen. Andere afzetmarkten ontwikkelen zou ook een mogelijkheid kunnen zijn. Of het verder ontwikkelen van e-commerce en de bijbehorende distributie. Vlisco wil een systeem waarmee dergelijke mogelijkheden snel en flexibel toegankelijk zijn. Een systeem dat mee kan groeien met het bedrijf. Om dit te bereiken ging Vlisco een partnership aan met Cadran. Vlisco maakte al gebruik van JD Edwards 8.10 voor de fabriek in Nederland. In de fabriek in Ivoorkust had men reeds JD Edwards 9.1 geïmplementeerd. Cadran implementeerde JD Edwards 9.1 voor de sales- en supply chain organisatie van het Vlisco-merk.

Specifieke mode-aspecten

Vroklage: ‘Van veel orders die geplaatst worden moeten de producten nog gemaakt worden. Maar er wordt ook eerst gemaakt en vervolgens verkocht. Buy-sell of sell-buy, het kan bij ons twee kanten opgaan. De supply chain moest dus flexibel in te richten zijn.’

Ook met de snelheid waarmee nieuwe producten gelanceerd worden werd rekening gehouden. Er worden continu nieuwe dessins en kleurencombinaties ontwikkeld. Hiervoor biedt de Apparel-module van JD Edwards een goede oplossing. Met deze module is het beheer van multi-attribuut artikelen (verschillende maten, kleuren, e.d.) sterk vereenvoudigd en kan men in diverse opvragingen en transacties gebruikmaken van matrixschermen waarin alle bestaande varianten overzichtelijk worden weergegeven. Vroklage: ‘Zowel voor Vlisco als de andere merken, maken we gebruik van deze functionaliteit waarmee we bijvoorbeeld ook kenmerken van een product op hoog niveau design, kunnen overerven naar kleuren en maten. Dit vraagt minder beheer in het systeem.’

Daarnaast biedt JD Edwards de mogelijkheid om de gebruikers in de Europese en de diverse Afrikaanse landenorganisaties te laten werken in hun eigen taal en met hun lokale munteenheid.

De samenwerking tijdens het project verliep voorspoedig. Vroklage:
‘De culturen van Vlisco en Cadran sluiten goed op elkaar aan en daardoor ontstond er een hecht partnership. We zijn beiden open en direct, daarbij was Cadran proactief in het doen van nieuwe voorstellen en het pragmatisch oplossen van problemen zowel voor het proces als project verloop. Je merkt dat de consultants veel proceskennis hebben en ons goed kunnen challengen op onze requirements.’

Zowel de implementatie als de aftercare gingen goed. Vlisco heeft veel tijd en aandacht besteed aan het informeren van klanten en leveranciers over de veranderingen. Hierdoor hebben zij geen negatieve impact gehad van de transitie.

Mogelijke vervolgstappen

Verkuilen: ‘Op dit moment hebben we in onze drie fabrieken drie verschillende systemen draaien. De Nederlandse Vlisco-fabriek draait op JD Edwards 8.10, de Uniwax-fabriek in Ivoorkust draait op 9.1 en de TSG-fabriek in Ghana heeft een eigen maatwerksysteem. Door het partnership met Cadran is de sales- en supplychain organisatie van het Vlisco-merk overgegaan op JD Edwards 9.1. Hoewel dit ons al ontzettend grote voordelen biedt, fungeren sales en logistiek nog te veel los van manufacturing. Als dit straks allemaal geïntegreerd wordt in een en hetzelfde systeem valt er veel complexiteit weg. Dit zijn vervolgstappen die we graag zouden willen nemen.’

Bart Dix

Interesse in JD Edwards ERP?

Wilt u meer weten over Oracle JD Edwards? Neem contact op met Bart Dix en ontdek de eindeloze mogelijkheden voor uw bedrijf.