Het nut en de noodzaak van een goed ERP-systeem in de zuivelindustrie

In de mei verlaagt Friesland Campina de melkprijs met €2,50. Dit is een rechtstreeks gevolg van de achterblijvende vraag en het toenemende aanbod van melk. Ook bij kleinere coöperaties is er sprake van een melkoverschot. Dit leidt tot grote financiële problemen bij de melkveehouderijen. Volgens Niek Groot Wassink, financieel adviseur rundvee bij DLV, voelen vooral de grotere bedrijven deze druk door hun hoge financieringslasten. De oorzaak ligt in het uitblijven van de verwachte hoge vraag vanuit China en Rusland. Volgens hem heeft de helft van de melkveehouders  nu te maken met financiële problemen.

Nieuwe mogelijkheden voor veehouders

De crisis in de melkindustrie dwingt te kijken naar nieuwe oplossingen. Zo schakelt een toenemend aantal veehouders over op biologische melk. In het eerste kwartaal van 2016 klopten al 60 melkveehouders voor omschakeling aan bij Skal, toezichthouder op biologische producten. Volgens de gegevens van Skal is dat meer dan in heel 2015: toen startten 49 melkveehouders met het omschakelingsproces. Een andere interessante mogelijkheid is de productie van geitenmelk, waarvan de markt voor babyvoeding snel groeit. Geitenmelk is namelijk beter verteerbaar voor baby’s en voor mensen in Aziatische landen. Daarnaast zijn er steeds vaker mensen met lactoseproblemen waardoor de vraag naar geitenmelk stijgt.

Diversificatie in de zuivelindustrie

Ook coöperaties spelen een belangrijke rol in de transformatie in de zuivelsector. Door te kiezen voor een gevarieerder productaanbod kunnen ze hun marktpositie versterken. Peter Koopmans, COO bij Milcobel Dairy, benadrukt dat de productie van authentieke Belgische kazen een strategische zet was voor Milcobel. Op dit moment ziet Milcobel een sterke groei in deze Belgische kazen. ‘Brugge’, een van de kaasmerken, is een premium merk. Het produceren van hoog kwaliteitsvolle melkpoeders is ook een keuze die steeds vaker gemaakt wordt. Het AD schreef laatst dat Chinese opkopers van melkpoeder nu zelfs kinderen inzetten om aan zo veel mogelijk babyvoeding te komen. Zo omzeilen ze de regels van winkelketens, die nog maar één pak per klant verkopen om aan de almaar groeiende vraag te voldoen. Bert van Steeg, secretaris Detailhandel Nederland: ‘De vraag naar melkpoeder blijft maar toenemen en er is veel geld mee te verdienen, waardoor mensen steeds creatiever worden in hun zoektocht naar pakken.’ Geen verkeerde focus dus zou ik zeggen.

Toekomstbestendige oplossingen met ERP

Diversificatie kan de zuivelindustrie helpen om de impact van de dalende melkprijzen op te vangen. Een veelzijdig ERP-systeem is daarbij essentieel om complexe processen, zoals productdiversificatie, uiteenlopende productievestigingen en internationale samenwerkingsverbanden, effectief te beheren. Met een wereldwijde focus en flexibiliteit biedt een professioneel ERP-systeem, zoals Oracle JD Edwards, bedrijven het overzicht en de inzichten die nodig zijn voor duurzame groei. Door haar ervaring en expertise in de voedingsmiddelenindustrie is Cadran een waardevolle partner voor de implementatie, upgrade en begeleiding van ERP-oplossingen, met name binnen de zuivelsector.

Ed Pieters Managing Partner

Ed Pieters

Managing Partner