Cadran lanceert Arantys: ERP software voor Commodity Traders Cadran lanceert Arantys: ERP software voor Commodity Traders
Arantys-erp-commodity-trading

Cadran Consultancy lanceert Arantys: ERP software voor Commodity Traders

Vandaag lanceert Cadran Consultancy het softwareproduct Arantys. Arantys is een unieke softwareoplossing voor Commodity Traders, waarin ERP en Commodity Trading & Risk Management (CTRM) volledig met elkaar geïntegreerd zijn.

Uniek product
Sinds de eerste ERP oplossingen in de jaren ’70 op de markt verschenen, zijn er allerlei branche-specifieke ERP systemen bedacht. Deze bleven echter uit voor Commodity Traders vanwege hun specifieke en complexe eisen op het gebied van trading en logistiek. Bij gebrek aan zo’n geïntegreerde oplossing gebruiken veel Commodity Traders aparte ERP en handelssystemen. Dat leidt vaak tot (afrondings)fouten, weinig flexibiliteit en een gebrek aan inzicht. Om deze problemen op te lossen, ontwikkelde Cadran het softwareproduct Arantys: ’s werelds eerste ERP oplossing voor Commodity Traders. Een unieke oplossing, want met Arantys beheren handelsbedrijven al hun trading, finance, logistiek en risicomanagement processen in één geïntegreerd pakket.

Productontwikkeling
‘Arantys is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een solide, volwassen systeem’, aldus Sjors Oosterwaal, Solution Architect van Arantys. ‘Vanaf 2015 hebben we een aantal voorname klanten betrokken bij de ontwikkeling van de software. Samen hebben we een oplossing gebouwd die gericht is op de ‘Data Driven Commodity Trader’. Deze wil processen niet alleen efficiënt uitvoeren maar altijd beschikken over de juiste informatie om snel beslissingen te kunnen maken.’ Om dit te realiseren geeft Arantys real-time inzicht in posities (bijv. Value-at-Risk of Mark-2-market). Daarnaast helpt Arantys om direct het transport optimaal te plannen en vervolgens de financiële stromen efficiënt af te handelen.

‘In de wereld van Commodity Traders wordt gewerkt met hoog volume en kleine marges,’ aldus Marjan van Son, Product Owner van Arantys. Het is complex om inzicht in kosten te krijgen wanneer verschillende in- en verkoopcontracten op basis van klantvoorkeuren en karakteristieken aan elkaar moeten worden geknoopt. Bovendien moeten zowel commodities als valuta’s gehedged worden. Als je al die componenten monitort in verschillende systemen duurt het lang voordat informatie beschikbaar is, en wanneer die beschikbaar is, zitten er vaak fouten in. ‘Arantys stelt bedrijven in staat in- en verkoopcontracten samen met andere kosten holistisch te benaderen. In Arantys praten alle afdelingen namelijk met elkaar in één systeem door middel van standaard workflows. Logistiek, trade en finance: iedereen weet wat er op welk moment van diegene verwacht wordt en draagt bij aan het maximaliseren van de winst’.

Arantys
‘Cadran heeft ruim 30 consultants en ontwikkelaars in dienst die zowel de Commodity Trading markt als de wereld van ERP software begrijpen’, stelt Bart Dix, Managing Partner bij Cadran. ‘Zij hebben de afgelopen jaren keihard gewerkt om van onze oplossing iets moois te maken. Hun tomeloze inzet heeft geresulteerd in een product wat een eigen merknaam en positionering verdiend. Daarnaast helpt de lancering van Arantys ons om ons verhaal te vertellen. We werken voor veel verschillende klanten in de industrie en groothandel, maar de wereld van Commodity Trading is zo’n vak apart dat een eigen productnaam ons helpt onze marktkennis te etaleren.

Cadran Consultancy
Sinds de oprichting in 1998 is Cadran Consultancy gespecialiseerd in het implementeren, het leveren van support en het hosten van ERP-systemen bij groothandels, productiebedrijven en commodity traders. Cadran is een Oracle Platinum Business Partner en reseller. Het ERP-portfolio bestaat uit Oracle JD Edwards, Oracle Cloud en Oracle NetSuite. Daarnaast beschikt Cadran sinds 2018 over Cadran Analytics, een zusteronderneming die bedrijven helpt om met behulp van BI meer data gedreven te worden.