8 tips voor een succesvolle ERP-implementatie - Cadran Consultancy 8 tips voor een succesvolle ERP-implementatie - Cadran Consultancy
8 tips implementation ERP

8 tips voor een succesvolle ERP-implementatie

Een ERP-implementatie is een spannend project. U wilt er daarom alles aan doen om u zo goed mogelijk hierop voor te bereiden. Cadran doet al 25 jaar lang ERP-implementaties voor allerlei bedrijven. Bij Cadran begrijpen we daardoor als geen ander het belang van een effectieve ERP-implementatie. In deze blog onthullen we acht tips voor een succesvol ERP-project. Met behulp van deze tips, kunt u ervoor zorgen dat uw organisatie de vruchten plukt van een efficiënte en succesvolle implementatie.

1. Communiceer duidelijk over strategische doelen

Voordat het project van start gaat, is het belangrijk dat de strategische doelen van uw bedrijf helder worden gecommuniceerd aan alle projectleden. Een projectteam bestaat altijd uit zowel medewerkers van uw eigen organisatie, als consultants van uw implementatiepartner. Het communiceren van strategische doelen helpt tijdens het project om de juiste keuzes te maken voor de inrichting van het systeem. Zo kan het ERP-systeem optimaal bijdragen aan het behalen van de strategische doelen van uw bedrijf.

2. Denk goed na over de samenstelling van uw team

Een goed functionerend team heeft een enorme invloed op een succesvolle implementatie. Bij Cadran bieden wij daarom de mogelijkheid om alle teamleden te testen op cognitief en persoonlijk vlak. Dat doen we voordat het project begint. Dit helpt om te begrijpen of de juiste mensen voor het project hebben geselecteerd. Daarnaast gaan we met elkaar in gesprek om voorafgaand eventuele aandachtspunten bloot te leggen.

3. Zorg voor een glasheldere Change Management strategie

Het is van belang om voor de start na te denken over de invulling van Change Management. Een duidelijke Change Management strategie helpt bij de adoptie van het systeem en draagt bij aan het doel van uw bedrijf om ERP te gebruiken als versneller in plaats van vertrager. Bij Cadran bieden wij de service aan om een Business Change Management (BCM) strategie op te stellen.

4. Ontwerp aan de hand van templates

Bij het ontwerpen van een ERP-systeem wordt altijd een template-oplossing met standaardinrichting als startpunt gebruikt. De klant zal vervolgens moeten besluiten over welke ‘gaps’ (configuratie en/of maatwerk) hij accepteert. Hierbij is het belangrijk om goed te classificeren en zoveel mogelijk veranderingen door te schuiven naar een fase na de go-live. Dat helpt om sneller live te gaan en dus sneller resultaat te bereiken. Daarna bouwen we verder aan optimalisaties.

5. Betrek uw team actief bij het proces

Wij betrekken het team van onze klanten actief bij de ontwerpfase. Vanaf een vroeg stadium krijgt u demo’s van oplossingen en mogelijke oplossingsrichtingen voor ‘gaps’. Hierdoor leert u het systeem snel kennen en kan uw team meedenken bij het vinden van oplossingsrichtingen wanneer dat nodig is. Daarnaast helpt het bij het opstellen van testscenario’s.

6. Testen, testen, testen

Na de ontwerpfase is het tijd voor de System Integration Test (SIT), ook wel de Conference Room Pilot genoemd. Tijdens deze fase worden de eerder opgestelde testscenario’s uitgevoerd. Hiervoor gebruiken we automatische testsoftware. Na het eenmalig inrichten van deze software kan het systeem volledig automatisch getest worden. En als er na het testen wijzigingen plaatsvinden, hoeft er niet opnieuw handmatig getest te worden. Dit maakt het testen snel en efficiënt.

7. Zorg voor schone data

Cadran stuurt templates waarin de klant haar schone data zal moeten aanleveren. Wij adviseren om vroeg te beginnen met het opschonen van de data ten behoeve van een succesvolle migratie. Desgewenst kunnen we helpen bij de opschoning.

8. Hanteer een strakke governance

Tijdens het project is een strakke governance van levensbelang. Dit helpt om de tijdsinspanning en kosten onder controle te houden, terwijl het project wel wordt opgeleverd met de juiste kwaliteit. Wij maken hierbij gebruik van een standaard governance structuur, voorzien van een Change Control Proces en maandelijkse rapportage. Hiermee worden de status van de business domeinen, de status van de technische domeinen, de planning, team health, budget versus actuals, en overige risico’s en mitigaties gerapporteerd.

Als u op zoek bent naar een succesvolle ERP-implementatie, is het belangrijk om aandacht te besteden aan al deze tips. Door het volgen van deze stappen, kunt u ervoor zorgen dat uw organisatie de vruchten plukt van een efficiënte en succesvolle implementatie. Uw organisatie is uniek, maar ERP is dat niet. Met behulp van onze kennis en ervaring begeleiden wij u bij een succesvolle implementatie. Neem vandaag nog contact op met ons team en ontdek hoe we u kunnen helpen bij het optimaliseren van uw bedrijfsprocessen met een succesvolle ERP-implementatie.

Bart Dix

Klaar voor een nieuw ERP-systeem?

Het is belangrijk dat u een ERP-systeem kiest dat bij uw organisatie past. Oracle JD Edwards is een bewezen ERP-systeem waarmee uw bedrijf een solide ERP-basis heeft. Bent u benieuwd hoe dat werkt? Dan plan ik graag een demo met u in.