Hoe u commodity prijsrisico beheert met Futures | Arantys Hoe u commodity prijsrisico beheert met Futures | Arantys
futures-contract-ctrm-erp-software

Hoe u uw commodity prijsrisico beheert met Futures contracten

Als bedrijf dat werkt met grondstoffen, hetzij door ze te verhandelen of te verwerken, bent u blootgesteld aan een bepaald prijsrisico voor grondstoffen. Omdat grondstoffenmarkten over het algemeen vrij volatiel zijn (Creti et al., 2013), is het belangrijk om uw positie te hedgen tegen dit grondstofprijsrisico. De wereld werd laatst herinnerd aan het belang van hedgen toen het Suezkanaal werd geblokkeerd door een containerschip. We zagen een afnemend aanbod van koffiebonen waardoor Robusta Futures op de Londense beurs met 2,8% steeg. Omdat prijsschommelingen invloed hebben op de marges van uw deals, vormde dit een risico voor bedrijven die deze koffiebonen verwerken. Zij hadden het risico kunnen beperken door hun positie af te dekken met een futures-contract. Een futures-contract verplicht u om een grondstof op een bepaald tijdstip in de toekomst tegen een vooraf bepaalde prijs te kopen of te verkopen. Er zijn meerdere varianten van futures-contracten, bijvoorbeeld op de beurs verhandeld versus over-the-counter (OTC). Futures-contracten kunnen gemakkelijk worden gekocht en verkocht via brokers, zoals u zou doen met aandelen. Werken met de juiste commodity trade software is essentieel.

De ideale CTRM-software

Arantys is een geïntegreerde ERP & CTRM oplossing die al uw bedrijfsprocessen ondersteunt. De software biedt u een overzicht van uw trade, logistieke en financiële processen in één systeem. Met Arantys kunt u al uw fysieke en afgeleide producten vastleggen van contract tot cash. Dit maakt het voor uw bedrijf mogelijk om in één omgeving te werken, plannen, analyseren, controleren en rapporteren. Arantys is een geweldige softwareoplossing voor Commodity Traders die realtime inzicht willen hebben in hun posities, mark-to-market willen voeren en hedging willen automatiseren.

Een compleet positieoverzicht in Arantys

In Arantys legt u eenvoudig de benodigde informatie voor een Futures contract vast. Deze informatie omvat (maar is niet beperkt tot): makelaar, item, beurs, laatste handelsdag, prijs, hoeveelheid, beurs verhandeld versus over-the-counter verhandeld, en meerdere andere categoriecodes die kunnen worden gebruikt om uw Futures contract verder te categoriseren in overzichten. Het voordeel van het kunnen registreren van uw Futures contracten in Arantys is dat u een compleet positieoverzicht kunt creëren met al uw fysieke & afgeleide contracten. Zowel Futures als fysieke contracten zullen zich houden aan bepaalde statusstromen in de software. Met deze status flows bepaalt u uw goedkeuringsproces, maar ook welke contracten in aanmerking moeten komen voor bijvoorbeeld FIFO-afwikkeling. Dit zorgt ervoor dat uw contracten naadloos in en uit de positie gaan, wat een nauwkeurige positie oplevert die automatisch wordt bijgewerkt.

Volledige integratie met uw financiële ERP-modules

Een ander bijkomend voordeel van het registreren van uw Futures contracten in Arantys is het geautomatiseerde settlement proces. Het settlement proces is volledig geïntegreerd met de financiële modules van Oracle JD Edwards ERP. De Arantys software vergelijkt de huidige dag met de laatste handelsdag van alle geregistreerde Futures contracten. De software controleert vervolgens of de toepasselijke settlement prijs beschikbaar is in JD Edwards. Deze settlement prijs kan handmatig of via een interface met een API-koppeling worden ingevoerd. Het creëert vervolgens een tegengestel Futures contract met de settlement prijs als de ‘strike prijs’. Deze worden tegen elkaar gematcht, waardoor er een ‘settlement trade’ ontstaat. Dit wordt automatisch geboekt in de betreffende vooraf gedefinieerde Grootboekrekening. Het automatiseren van dit proces vermindert menselijke fouten aanzienlijk en verhoogt de efficiëntie van uw activiteiten.

FIFO regelt uw Futures contracten in Arantys

Een andere geweldige functie van Arantysis het geautomatiseerde FIFO-vereffeningsproces. Dit proces verrekent Futures contracten die bepaalde vergelijkbare specificaties hebben tegen elkaar, wat gebruikelijk is op grondstoffenbeurzen. Als Futures contracten in Arantys aan deze gespecificeerde criteria voldoen, worden ze FIFO met elkaar verrekend. Als gevolg hiervan wordt een nieuw Futures contract gecreëerd met de resultaten van de FIFO-afwikkeling. Dit proces is geautomatiseerd en geïntegreerd met de financiële modules in JD Edwards. De efficiëntiewinst in uw financiële verwerking is enorm. Door met meer geautomatiseerde processen te werken, krijgt de financiële afdeling een meer controlerende functie.

Conclusie

Het invoeren van uw Futures contracten in Arantys levert u aanzienlijke efficiëntiewinst op doordat het uw financiële processen automatiseert. Bovendien helpt het u uw positie te analyseren en krijgt u een goed inzicht in wat gehedged moet worden. Wilt u meer weten over onze geïntegreerde CTRM & ERP oplossing?

Auteur: Douwe Disbergen
Junior Finance Consultant bij Cadran Consultancy