De noodzaak van een open ERP-systeem - Cadran Consultancy
erp-data-finance-treasury

De noodzaak van een open ERP-systeem

De keuze voor een Enterprise Resource Planning-systeem is vaak gebaseerd op de vereisten van dat moment. Deze komen voort uit ervaringen uit de jaren ervoor of de behoeften die het bedrijf op dat moment heeft. In de afgelopen jaren zijn bedrijfsprocessen aanzienlijk sneller geworden, mede dankzij automatisering. Daardoor is het echter moeilijker geworden om een bestaand ERP-systeem te wijzigen, en de druk erop nog hoger. Dit zal de komende jaren alleen maar meer worden.

Systems of Record versus Systems of Innovation: is dat nog steeds zo?

Wanneer we deze uitdaging van een afstandje bekijken, kunnen we bedrijfsapplicaties misschien het beste vergelijken met Lego. We hebben heel veel bouwstenen, waarvan een groot deel met specifieke eigenschappen. Ze zijn grotendeels hetzelfde, maar door de manier waarop we de bouwstenen combineren bepalen we zelf wat we er uiteindelijk mee maken. SaaS-applicaties worden soms als een oplossing gezien. Maar voor bedrijven met een uniek en afwijkend bedrijfsproces kunnen ze juist een probleem vormen. Bij veel SaaS-applicaties moet het bedrijf zich namelijk aanpassen aan de applicatie, want die werkt voor iedereen op dezelfde manier. De applicatie zelf kan dus niet worden aangepast. Bovendien moeten bedrijven vaak zeer grote bouwstenen aanschaffen wanneer ze voor een specifieke SaaS-applicatie kiezen, terwijl het handiger is om kleinere blokjes te gebruiken die je naar wens kunt combineren.
Tegelijkertijd kunnen bedrijven niet riskeren dat hun kernprocessen tekortschieten op het gebied van functionaliteit, of niet goed kunnen worden geconfigureerd. In dat opzicht klopt het onderscheid tussen ‘systems of record’ en ‘systems of innovation‘ van Gartner nog steeds: de systems of record moeten veilig, betrouwbaar en integer zijn. Een praktisch voorbeeld: een bedrijf dat zijn prognosefuncties wil verbeteren, moet wel zorgen dat de financiële registratie volledig betrouwbaar is. En een bedrijf dat zijn e-commercetak wil innoveren, dient wel zeker te weten dat de registraties van sales en werkopdrachten betrouwbaar en goed beveiligd blijven. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over wat innovatie voor een bedrijf betekent. Voor sommige bedrijven is het al innovatie om te beginnen met het automatiseren, of zelfs alleen het registreren, van systeemonderhoud. Andere bedrijven willen op dit gebied juist verder innoveren via het Internet of Things. Deze bedrijven zitten dus allemaal in verschillende fasen, met verschillende aspecten van hun bedrijfsprocessen.
Daarom zou het goed zijn om een bewezen en betrouwbaar ERP-systeem te hebben dat steeds verder geïntegreerd en verbeterd kan worden. Bedrijven zouden alleen hoeven investeren in de onderdelen die binnen hun context passen en deze kunnen integreren in hun bestaande omgeving, afhankelijk van de ontwikkeling van het bedrijf en de bedrijfsbehoeften. Dat was het uitgangspunt van een servicegerichte architectuur: een bedrijf zou alle nieuwe applicaties direct kunnen aansluiten op een servicebus voor een naadloze integratie. Echter: een oplossing zoals deze wordt eigenlijk bijna nooit volledig gerealiseerd. Als er systeemupgrades nodig zijn, levert dit problemen op. Bovendien stijgen de kosten van migraties.

Het open ERP-systeem: JD Edwards

Veel bedrijven zoeken daarom naar een systeem dat de ervaring van hun meest doorgewinterde medewerkers heeft, maar toch heel flexibel is en supersnel leert. Ze willen het kind niet met het badwater weggooien, en dus blijven ze vastzitten in hun bestaande situatie of innoveren ze niet genoeg. Daarom gooit JD Edwards het nu over een andere boeg. U kunt de architectuur van JD Edwards niet alleen perfect configureren, maar upgrades zijn ook geen enkel probleem. De oplossing kan worden geïntegreerd met externe applicaties. Dit geldt voor zowel SaaS als lokale applicaties. U kunt dus bijvoorbeeld uw financiën beheren in JD Edwards terwijl u planningen en budgetten beheert in Oracle Finance Cloud. Maar het belangrijkste is dat u nu gemakkelijk processen en acties op elkaar af kunt stemmen, zowel in JD Edwards als daarbuiten. Daardoor kan het systeem uitgebreid worden geïntegreerd. Van een chatbot tot het Internet of Things: bedrijven kunnen al deze acties op elkaar afstemmen zonder de centrale applicatie aan te passen. Bovendien worden er voortdurend nieuwe functies toegevoegd. JD Edwards combineert dus het beste van twee werelden: een ERP-systeem dat is geïmplementeerd in meer dan 6000 bedrijven wereldwijd, en de ruimte voor innovaties van op maat gemaakte applicaties. JD Edwards is een betrouwbare en configureerbare centrale applicatie die kan worden geïntegreerd in alle platforms. Hiermee kunt u uw systeem de komende jaren voortdurend optimaliseren en moderniseren.

JD Edwards ioen ERP