ERP in 2020: een revolutie in de maakindustrie
Productiebedrijven willen hun nieuwe producten zo snel mogelijk op de markt brengen. Waar eerder kostenbesparing het belangrijkste argument was voor een modern supply chain managementsysteem, is daar nu de razendsnelle time-to-market aan toegevoegd. Naast de toegenomen snelheid ondergaat de maakindustrie op nog vele andere fronten een ware revolutie. Direct of indirect kunnen technologische ontwikkelingen in belangrijke mate bijdragen aan het versnellen van innovaties en de time-to-market. Deze ontwikkelingen moeten daarom ondersteund worden door een ERP-systeem dat nu, maar ook in 2020 en daarna nog actueel is.
Een flexibel ERP is een must
Een van de trends die we zien is dat productiebedrijven de productie-units steeds vaker terughalen naar het eigen land of naar regio’s in de buurt. De nearshoring en reshoring ontwikkeling betekent voor de supply chain een volstrekt andere grondstoffen- en goederenstroom. Een andere waarneembare beweging binnen de Industrial Manufacturing sector, is de toename van fusies en overnames binnen de totale goederenketen. ERP-systemen die flexibel kunnen omgaan met het opzetten van nieuwe entiteiten, multisite locaties en de veranderde supply chain en op eenvoudige wijze kunnen interfacen met andere systemen zijn dus veel gevraagd. Daarnaast zullen steeds meer bedrijven hun ERP-systemen willen verhuizen naar de cloud. Het verhuizen naar een private of hybride cloud zal de eerste stap zijn in een volledige cloud adoptie.
Maakindustrie naar een ander level
Om succesvol te kunnen opereren als productiebedrijf is de (realtime) toegang, analyse en het beheren van grote hoeveelheden data – waaronder gegevens uit ERP-systemen, social media en machinesensoren – een kritische succesfactor. Big data rapportage- en analysetools zijn hierbij noodzakelijk. Met de komst van het Internet of Things komt er nog veel meer data beschikbaar. Productiebedrijven moeten deze gegevens verwerken en analyseren en dus moet het ERP-systeem nu al in staat zijn om te connecteren met al deze IoT-applicaties. Mobiele toepassingen zien we ook steeds vaker in de maakindustrie. Machines en apparaten moeten mobile-connected zijn. Daarnaast verandert het werk van de medewerkers drastisch dankzij mobiele toepassingen. Een van de meest disruptieve trends in de Manufacturing Industry is de opkomst van 3D-printen. Het zelf kunnen maken van onderdelen van het eindproduct, zal de processen rondom inkoop en voorraad binnen een maakbedrijf totaal veranderen. Afgeleide daarvan zijn grote veranderingen in de financiële stroom, want het op voorraad houden van onderdelen is vele malen duurder dan het bewaren van een brok metaal dat in elke vorm geprint kan worden.
Industrie 4.0
Het is duidelijk, we staan aan de vooravond van een nieuwe Industriële Revolutie, ook wel de 4e Industriële Revolutie of Industrie 4.0 genoemd, waarbij bestaande businessmodellen omvergeworpen worden en consumerization, crowdsourcing en andere allesomvattende trends de productieprocessen radicaal veranderen. Alleen die productiebedrijven die blijven investeren in hun ERP-systeem door te upgraden en het systeem te verrijken met nieuwe functionaliteit of zo nodig over te stappen op een volledig nieuw systeem, kunnen van hun concurrenten winnen. De rest ziet in de loop van de tijd hoe hun verouderde ERP te veel beslag legt op het totale IT-budget, terwijl dit juist besteed kan worden aan innovatie.
Meer ontwikkelingen en trends kunt u lezen in het nieuwste Cadran trend document “Een toekomstbestendig ERP als differentiator in de maakindustrie“