Jonge honden - Cadran Consultancy Jonge honden - Cadran Consultancy
jonge-honden

Jonge honden

De laatste maanden zijn er bij Cadran veel nieuwe medewerkers gestart waaronder vier Junior Developers die we op gaan leiden tot ontwikkelaars in JD Edwards. Hoe pas je dit traject in de waan van de dag en de hectiek van een bedrijf, waarvan de meeste mensen al tot over hun oren in het werk zitten?

Eén van de drie DGA’s van Cadran noemde dit fenomeen al eens heel treffend “de kannibalisatie van de consultant”. Hij doelt hiermee op de strijd tussen 1. een consultant zo fulltime mogelijk bij een klant uit te zetten, zodat deze maximaal facturabel is, versus 2. iemand laten ontwikkelen, studeren, werken op interne projecten of nieuwe medewerkers opleiden. Het is van groot belang dat voor het tweede punt ook voldoende tijd is. Immers een goede consultant wordt mede een betere consultant als deze ook tijd krijgt om zichzelf verder te ontwikkelen en bij te blijven bij de snel groeiende nieuwe ontwikkelingen.

Zo ook met nieuwe medewerkers. Natuurlijk willen we die zo snel mogelijk het veld in sturen om facturabel op projecten bij klanten aan het werk te gaan. Maar ze zullen allereerst een goede basis en opleiding moeten krijgen. Dit belast de organisatie direct dubbel. Allereerst investeren we tijd om deze mensen hun studie te gunnen, maar er is ook coaching door een ervaren iemand nodig, die dan dus niet facturabel bij een klant aan het werk is.

Onze vier nieuwe collega’s komen vers uit de schoolbanken van een Full Stack Development opleiding. Voor hen is de wereld van ERP, JD Edwards, internationale bedrijven, grote implementatieprojecten, change management, de toolset, en het vakjargon een nieuw continent om te ontdekken, te verkennen en te beleven. Een mooie reis is het.

Het is een uitdagende kwestie van het zoeken naar een mooie balans tussen opleiden, trainen, coachen en hen een zelfstandige studietijd te gunnen, zodat ze snel met praktische opdrachten aan de slag kunnen gaan. Een wijs man zei mij ooit: “Ervaring kun je niet overdragen. Ervaring kun je alleen maar opdoen.”. Het is voor een ieder een pad dat ze zelf in hun eigen tempo moeten bewandelen. Maar door intensieve coaching en begeleiding en het geven van de juiste middelen kunnen we ze een zo goed en comfortabel mogelijk gespreid bedje hiervoor geven.

Rick-Brobbel

Auteur: Rick Brobbel
BI Consultant bij Cadran Consultancy