Royal Smilde: Feilloze overgang naar JD Edwards & RF-SMART Royal Smilde: Feilloze overgang naar JD Edwards & RF-SMART
Royal Smilde JD Edwards Oracle

Royal Smilde Bakery en Royal Smilde Foods realiseren gedeelde dataontsluiting met JD Edwards

Het in 1863 opgerichte internationale familiebedrijf Royal Smilde levert 1.800 verschillende voedingsproducten aan zakelijke klanten en consumenten in meer dan 47 landen. De laatste decennia is het bedrijf flink gegroeid en inmiddels zijn er zes productielocaties in Nederland. Om datagedreven te kunnen werken, was gezamenlijke dataontsluiting voor de business units Foods en Bakery nodig. Een gedeeld JD Edwards systeem, geïmplementeerd door Cadran, bleek de oplossing. Met dit platform én slimme mobiele oplossing RF-SMART is Royal Smilde weer helemaal bij de tijd. 

De gehele groep van Royal Smilde bestaat uit vier business units: Royal Smilde Bakery, Foods, Natura en Futura. Vanuit de groep is besloten om een gestandaardiseerd platform te omarmen voor Bakery en Foods. Richard Elsinga, ICT-manager bij Royal Smilde, vertelt: “We hebben lang gezocht naar een geschikt pakket. Omdat Smilde Foods goede ervaringen had met JD Edwards, dat ze al vanaf 2012 gebruiken, hebben we uiteindelijk voor dat pakket gekozen. Vervolgens hebben we gekeken in de markt naar welke advies- en implementatiepartner het best bij ons past. We kwamen uit bij Cadran. Het bedrijf past qua mentaliteit en grootte perfect bij ons en de mensen snappen ons goed.”

Gefaseerde livegang

Royal Smilde koos voor een gefaseerde livegang: eerst twee van de fabrieken en het hoofdkantoor, daarna zijn de vestigingen in Duitsland, België en Roden aan de beurt. “We namen als eerste de mensen van Cadran mee op een tour langs de fabrieken. Op basis daarvan zijn we in gesprek gegaan om de processen boven tafel te krijgen. Het bleek dat we het template van Smilde Foods konden hergebruiken, omdat de processen van Foods en Bakery flink op elkaar lijken. De strategie was het proces van Foods te pakken als basis en waar nodig voor Bakery aan te passen in de configuratie.”

Goede voorbereiding

Voor de implementatie heeft Cadran een projectgroep samengesteld. Gebruikers uit deze groep zijn gaan testen, hebben handleidingen geschreven en hun kennis overgedragen aan collega’s van met name de afdelingen logistiek, productie en finance. Door het oefenen in testomgevingen en het inzetten van handleidingen voor bijvoorbeeld het invoeren van een contract, waren de medewerkers goed voorbereid op het nieuwe systeem. Richard: “De overgang voor drie vestigingen naar een nieuw systeem mét RF-SMART was een ontzettend grote en succesvolle stap voor ons. Het is daarom fijn dat er zoveel aandacht besteed is aan de voorbereiding. Hierdoor konden we tijdens de implementatie en livegang gewoon blijven draaien.”

“Bedrijfsprocessen worden gevormd door mensen”

Voor de implementatie heeft Royal Smilde bewust gekozen voor een projectleider vanuit Cadran en een projectleider vanuit een niet-IT invalshoek vanuit Royal Smilde, die wegblijft van de techniek en zich richt op mensen en processen. Richard: “Dit werkte heel goed, want een IT-implementatie gaat eigenlijk nooit alleen over de techniek. Bedrijfsprocessen worden gevormd door mensen en je moet deze mensen meenemen in een veranderproces. Voor hen komt de grootste verandering na de livegang, als ze echt met een nieuw systeem gaan werken. In de eerste versie bleken er na het overzetten van de data veel fouten in de masterdata te zitten en ik vind het heel goed hoe Cadran dat opgepakt heeft. Ze hebben de schouders eronder gezet, zijn doorgegaan en hebben het systeem live gekregen. Verder vind ik de open communicatiestructuur van Cadran en de consultants die goed de weg weten erg fijn.”  

“Op zondagmiddag stond alles al goed”

Tijdens de implementatie is de bedrijfsvoering gewoon doorgelopen. De twee fabrieken en vier externe magazijnen bleven volledig functioneren en hebben geen hinder ondervonden. Richard: “Uiteindelijk hebben we in één weekend het systeem voor zowel de twee fabrieken als het hoofdkantoor live gezet en alle openstaande posten en voorraden overgezet. Voor de zekerheid hadden we op vrijdag alles al afgesloten. Het oude systeem ging er in het weekend uit en we gingen helemaal over op het nieuwe. Scanning, ERP, supply chain en demand planning, alles ging in één klap over en dat was best spannend. Maar het ging erg voorspoedig, op zondagmiddag stond alles al goed.”

RF-SMART

Naast de implementatie van JD Edwards heeft Cadran ook RF-SMART bij Royal Smilde geïntroduceerd. Dit is een mobiele oplossing voor datacollectie in het magazijn, bij logistieke en productieprocessen. Het is volledig geïntegreerd met JD Edwards WMS en Inventory Management. Hiermee heeft Royal Smilde op ieder moment en op iedere locatie toegang tot geïntegreerde JD Edwards data, wat enorm helpt bij het managen van het logistieke proces. Richard: “Alles wat je produceert wil je registreren en kunnen volgen in de keten. En al helemaal als het om voeding gaat, vanwege de voedselveiligheid. Bij ons wordt elke batch op palletniveau gelabeld, zodat we deze pallet in het logistieke proces kunnen tracken. Hiermee besparen we ons ook flink wat administratief werk; door de barcode op de pallet te scannen, kunnen we deze verder in het proces meenemen. Dat scheelt veel overtypwerk. Vergelijk het met het scannen bij de kassa in de supermarkt: daar hoef je ook niet het nummer van de afbakbroodjes op te zoeken en in te typen.”

Ontdek de kracht van RF-SMART

RF-Smart is een geïntegreerde scanoplossing voor JD Edwards, waarmee u uw magazijn- en logistieke activiteiten met mobiele barcodetechnologie optimaliseert.

Geen toeters en bellen

Als je als productieorganisatie op een handige en snelle manier je productie wil registreren en je logistiek wil afhandelen heb je twee keuzes; een volledig MES/WMS pakket of RF-SMART. Richard: “Met RF-SMART, volledig geïntegreerd met JD Edwards, heb je alles wat je nodig hebt. Logistieke registratie is enorm belangrijk maar alle toeters en bellen die aan een MES/WMS pakket zitten zijn niet nodig. Je zou dan een extra implementatie hebben én je koopt heel veel functionaliteit die je nooit gaat gebruiken. RF-SMART biedt alles wat we nodig hebben, is behapbaar en ook nog eens erg flexibel. Met onze vorige (maatwerk) oplossing konden we bijvoorbeeld geen kant op. RF-smart is een geconfigureerde standaardoplossing, dus als onze processen aangepast zouden worden, kunnen we RF-SMART hier redelijk eenvoudig op aanpassen. Het is zo’n betrouwbare en goede add-on dat we dit over alle productiebedrijven willen uitrollen.”

Klaar voor de toekomst

“Het mooie is dat we qua platform weer bij de tijd zijn”, vult Richard aan. “We gaan JD Edwards nu verder uitrollen over alle locaties en daarna ook de fabriek in Heereveen van RF-SMART voorzien. En elke twee jaar willen we een upgrade van JD Edwards gaan doen.” Het ultieme doel van Richard is om Royal Smilde een datagedreven organisatie te laten worden en daarvoor moet de basis goed zijn. Hij is al jaren met Business Intelligence bezig maar doordat Bakery en Foods nu met hetzelfde systeem werken, wordt gezamenlijke dataontsluiting mogelijk. “En hiermee dragen wij bij aan bestendige groei”, besluit hij.   

Bart Dix

Interesse in JD Edwards ERP voor de voedingsindustrie?

Wilt u meer weten over Oracle JD Edwards voor bedrijven in de voedingsindustrie? Neem contact op met Bart Dix en ontdek de eindeloze mogelijkheden voor uw bedrijf.