Oracle NetSuite leader in rapport IDC Marketscape Oracle NetSuite leader in rapport IDC Marketscape
netsuite-leader-erp

IDC MarketScape benoemt NetSuite tot ‘Leader’ in SaaS- en cloud-ERP-toepassingen voor middensegment

NetSuite is onlangs benoemd tot ‘Leader’ in de IDC MarketScape: Worldwide SaaS and Cloud-Enabled Midmarket ERP Applications 2017 Vendor Assessment (documentnummer #US42216017, september 2017).

De beoordeling is een evaluatie van 14 van de grootste SaaS- en cloud-leveranciers op de markt en is gebaseerd op een breed scala van criteria, zoals functionaliteit, de gebruikersinterface, gebruiksvriendelijkheid en implementatie, schaalbaarheid, ondersteuning van talen, het prijsmodel, financiële stabiliteit en innovatie en investeringen.

NetSuite is een pionier in cloudcomputing. Het allereerste cloud-ERP-bedrijf helpt nu meer dan 40.000 bedrijven, organisaties en dochterondernemingen in meer dan 100 landen bij het transformeren van hun bedrijfsactiviteiten en zorgt dat hun kritieke bedrijfsprocessen in de cloud kunnen draaien.

‘Leaders’, ‘Major Players’ en ‘Contenders’

De IDC MarketScape heeft NetSuite in de categorie Leaders geplaatst. NetSuite is in november 2016 overgenomen door Oracle, maar blijft wel een afzonderlijk product. Daarom is het product afzonderlijk beoordeeld in de IDC MarketScape.

In het rapport van de IDC MarketScape is de veelzijdige functionaliteit van NetSuite als sterk punt genoemd. Hierbij werd opgemerkt dat de oplossing geschikt is voor financieel beheer, orderbeheer, Human Resources-beheer en e-commerce. De IDC MarketScape wees ook op het SuiteCloud-platform en de mogelijkheden voor lokalisatie en globalisatie van NetSuite. Deze functies zijn aantrekkelijk voor bedrijven in het middensegment die wereldwijd actief zijn.

Maar het viel met name op dat NetSuite een enkele codebase heeft.

“NetSuite heeft een concurrentievoordeel omdat alle ERP-modules in één database en één codebase draaien,” aldus het IDC MarketScape-rapport. “Op dit moment zijn er weinig andere leveranciers op de ERP-markt die dit in de cloud aanbieden. Het zorgt voor snellere toegang tot gegevens in vergelijking met andere oplossingen, en updates kunnen eenvoudiger en vrijwel naadloos worden uitgevoerd.”

Steeds meer bedrijven stappen over op cloud-ERP. Veel bedrijven in het middensegment hebben een voordeel ten opzichte van hun grotere concurrenten, omdat ze geen aanzienlijke investeringen hebben gedaan in verouderde ERP-systemen op locatie. Zij kunnen nu profiteren van flexibele en schaalbare cloud-systemen.

In het rapport staat: “SaaS en cloud-ERP zorgen ervoor dat ERP-systemen niet langer uitsluitend geschikt zijn voor grote ondernemingen. Het midden- en kleinbedrijf (MKB) kan nu op een vergelijkbare manier van de voordelen profiteren, maar dan nog efficiënter en met minder frustratie.”

In de IDC MarketScape wordt opgemerkt dat deze verandering met name wordt gestimuleerd door digitale transformatie. Volgens het rapport zorgt digitale transformatie ervoor “dat bedrijven hun besluitvormingsproces kunnen transformeren, waardoor ze aanzienlijk betere bedrijfsresultaten behalen in deze nieuwe digitale economie.” Een van de effecten van digitale transformatie is de bereidheid van bedrijven om opnieuw na te denken over hun strategie met betrekking tot technologie. Dit houdt onder andere in dat ze verder kijken dan verouderde ERP- en back-office-systemen, zo stelt de IDC MarketScape.

Bovendien komt het vaak voor dat CFO’s overstappen van grotere ondernemingen naar middelgrote bedrijven. Zij zijn gewend dat ze toegang hebben tot geïntegreerde, real-time gegevens en runnen een bedrijf liever niet op basis van Excel-overzichten. Met SaaS- en cloud-ERP-software hebben ze alle informatie binnen handbereik, omdat het een geïntegreerd, real-time bedrijfssysteem is dat altijd toegankelijk is en meegroeit met het bedrijf, en dit tegen een fractie van de kosten van een enterprise-systeem.

Het is ook opvallend dat NetSuite onlangs is genoemd als leader in de Forrester Wave for B2B Commerce Suites for Midsized Organizations.

Voor meer informatie kunt u een samenvatting van de IDC MarketScape downloaden: Worldwide SaaS and Cloud-Enabled Midmarket ERP Applications 2017 Vendor Assessment.