JD Edwards Procure & Hedge - Nu Beschikbaar! JD Edwards Procure & Hedge - Nu Beschikbaar!
soybean-characteristics-items-software-commodity-trade

JD Edwards – Procure and Hedge

Cadran Consultancy is verheugd om een nieuw product aan te kondigen in de Arantys productlijn – Procure and Hedge. Deze oplossing is beschikbaar vanaf Q1 2021.

Waarom ontwikkelen we JD Edwards – Procure and Hedge?

Waar Arantys zich primair richt op bedrijven die zowel commodities inkopen als verkopen, ontwikkelt Cadran op dit moment JD Edwards – Procure and Hedge specifiek voor bedrijven die commodities inkopen en transformeren voordat ze deze verkopen. Een voorbeeld: een voedselproducent koopt producten die als commodity worden beschouwd, zoals rijst of soja, en verwerkt deze tot andere producten of consumptiegoederen. Instant rijst wordt normaliter niet als een basisproduct beschouwd en wordt ook niet als zodanig gewaardeerd. De grondstof die tot rijst wordt verwerkt, is dat echter wel. De softwareoplossing is bij uitstek geschikt voor bedrijven die productieprocessen uitvoeren, vooral wanneer JD Edwards ERP gebruiken. Procure & Hedge integreert namelijk volledig met standaard JD Edwards.

Risicobeheer

Vaak zijn zowel het volume als de prijs niet bekend op het moment dat handelaren langetermijncontracten sluiten. De prijs is vaak afhankelijk van drie verschillende factoren:

  • Tijd
  • Markt
  • Kwaliteit

Deze drie factoren kunnen tot op het laatste moment veranderen. Daarnaast kunnen ook de volumes veranderen. Vaak worden volumes “afgeboekt” van het overeengekomen contractvolume. Deze factoren zijn aanwezig in fysieke goederen zoals soja, rijst, metalen, enz., maar ook in termijncontracten, valuta- en optiecontracten. Als deze tegen een markt worden gewaardeerd, kan de volatiliteit van een markt aanzienlijke gevolgen hebben voor de inkoop en de winstgevendheid beïnvloeden.

Inzicht in aanbod en marge

Men zou kunnen proberen een fysiek product te hedgen of verschillende handelsstrategieën uit te proberen. Dit inzicht kan zowel de bevoorrading als de marge waarborgen. Om hier inzicht in te krijgen, moet een oplossing goed geïntegreerd zijn met traditionele ERP-processen zoals productie, planning en distributie. Bovendien moeten alle kosten in verband met deze risico’s of zelfs overlopende posten onmiddellijk zichtbaar zijn in het grootboek.

JD Edwards – Procure and Hedge geeft dagelijks inzicht in de gerealiseerde en ongerealiseerde winst en verlies.

JD Edwards – Procure and Hedge geeft dagelijks inzicht in zowel de gerealiseerde als ongerealiseerde winst en verlies. Een daling van de marktprijs van een fysiek product of een verandering in de FX-koers van een valuta kan onmiddellijk worden beoordeeld.

Vooraf gebouwde integraties

Bespaar tijd en verbeter de nauwkeurigheid

Met JD Edwards – Procure and Hedge kunt u eindelijk afscheid nemen van omslachtige administratieve handelingen, zoals het beheren van de positie in een Excel-spreadsheet. Door uw contractverplichtingen vast te leggen in onze oplossing die in JD Edwards is ingebouwd, bespaart u aanzienlijk veel tijd bij het samenstellen van uw positieoverzicht en verbetert u tegelijkertijd de nauwkeurigheid.

Vooraf gebouwde integratie met standaard JD Edwards-componenten

JD Edwards – Procure and Hedge heeft een vooraf gebouwde integratie met standaard JD Edwards-componenten. Dit zorgt voor een controleerbaar en gecontroleerd proces van het beheer van deze belangrijke processen. Tijdens de implementatie van JD Edwards zorgt Procure and Hedge ervoor dat een bestaande JD Edwards-configuratie slechts minimaal wordt beïnvloed en de normale bedrijfsprocessen door kunnen blijven gaan. Hierdoor verlopen implementaties sneller en minder ingrijpend, maar wel met de focus op het toevoegen van waarde.

De koppeling met standaard JD Edwards concepten

Een CTRM-systeem laten integreren met JD Edwards is nog nooit zo eenvoudig geweest. JD Edwards – Procure and Hedge sluit waar mogelijk aan op standaard JD Edwards-concepten en maakt gebruik van de kracht van JD Edwards. Hierdoor is het actiegestuurd maken van uw CTRM-systeem door middel van watchlists zeer eenvoudig.

Grondstoffen en prijzen

In een vorige blog Use case: Characteristics vs Items – Using the Soy Market as an example beschreven we hoe we gebruik maken van een artikel en zijn kenmerken om een koppeling met een markt mogelijk te maken en tegelijkertijd een groot aantal kwaliteitskenmerken te kunnen volgen. JD Edwards – Procure and Hedge maakt gebruik van dezelfde tools en creëert een verbinding tussen uw bestaande artikelen (SKU’s) en de bijbehorende grondstoffen. Hierdoor kunnen eenvoudig inkooporders worden aangemaakt terwijl inzicht in prijsfluctuaties van grondstoffen wordt getoond.

Op prijs gebaseerde regels

Contracten in JD Edwards – Procure and Hedge kunnen worden geprijsd door prijsregels op te stellen op basis van drie componenten: tijd, markt en kwaliteit. Door een offsetprijs te definiëren voor het hierboven beschreven kenmerk, kan de grondstof worden geprijsd tegen een markt. Op basis van een fixatiemoment kan het systeem de huidige theoretische waarde berekenen. Dit wordt ook gebruikt bij mark-to-market-berekeningen. 

Positie en Mark-to-Market

Overzichten maken zoals uw borrowingbase is mogelijk wanneer u inzicht heeft in uw risico. Bij voorraden is dit vaak eenvoudig te doen, omdat de waardering op dat moment eenvoudig is. Als men ook open contracten, FX, futures en opties, met inbegrip van de premies, meerekent, wordt dit complexer. Vooral met complexere prijsstructuren kan dit moeilijk te leveren zijn. 

Immediate entry into the position

De volgende functionaliteiten die beschikbaar zijn in Arantys worden nu ook beschikbaar in JD Edwards – Procure and Hedge: 

  • Mark-to-Market: Een van de belangrijkste toegevoegde functionaliteiten is de mark-to-market functionaliteit. Deze automatische verwerking maakt het mogelijk om uw fysieke inventaris, futures, opties en FX-contracten tegen een gedefinieerde markt te waarderen. Dit kan automatisch en ’s nachts gebeuren.
  • OTC verhandelde futures en options worden nu ondersteund en kunnen worden gekozen in combinatie met op de beurs verhandelde futures.
  • Hedging: De nieuwe release biedt functionaliteit om hedges te onderhouden met behulp van alle verschillende soorten contracten. Elke combinatie is dus mogelijk: het hedgen van verkopen met aankoopcontracten, FX hedges maar ook het hedgen van Options met voorraden of contracten om meerdere handelsstrategieën te ondersteunen.
  • Options: Het invoeren van zowel Europese als Amerikaanse stijl Options is toegevoegd. Functionaliteit om de Amerikaanse stijl optie uit te oefenen is nu toegevoegd.
  • Automatische settlement van zowel Futures als Options is nu toegevoegd. Dit maakt een automatische en nachtelijke verwerking van futures en opties mogelijk, terwijl een “proef”-modus mogelijk is voordat de definitieve run wordt gedaan. Fysieke contracten kunnen nu automatisch ’s nachts worden geprijsd. De prijsbepalingsregels zijn gebaseerd op afgeleide markten, maken gedeeltelijke prijsbepaling mogelijk, kunnen worden gecompenseerd en kunnen op meerdere tijdstippen tijdens de logistieke uitvoering worden uitgevoerd. Het systeem maakt ook een nieuwe prijsbepaling mogelijk op het moment dat de eigendomsoverdracht heeft plaatsgevonden.
  • Meervoudige Griekse berekeningen: Handelaren gebruiken verschillende Griekse waarden met Blacks en Scholes, zoals delta, theta, en andere, om het Options risico te beoordelen en Options portefeuilles te beheren. Meerdere Greeks berekeningen zijn nu toegevoegd ter ondersteuning. Met deze functionaliteit zullen veel van onze cliënten hun handelspositie in een meer holistisch beeld kunnen integreren met hun fysieke positie.

Data Model

Cadran heeft in de afgelopen jaren haar datamodel voor JD Edwards ERP en CTRM uitgebreid in de Tableau Analytics software, waardoor het beschikbaar is voor veel klanten die JD Edwards gebruiken. Via de Tableau dashboards, rapporten en self-service mogelijkheden zijn alle informatie en inzichten, zoals het Value at Risk model, binnen handbereik van de gebruikers. Dit zal ook beschikbaar zijn voor JD Edwards – Procure to Hedge module. Voor meer informatie over hoe wij een Value at Risk model benaderen leest u onze blog Value at Risk for Commodity Trading, using Tableau and R

bart dix

Geïnteresseerd in JD Edwards Procure & Hedge?

Wilt u meer weten over JD Edwards Procure & Hedge? Neem vandaag nog contact op met Bart Dix, en ontdek de eindeloze mogelijkheden voor uw organisatie.