Oracle JD Edwards | 64-bits processing | Cadran Consultancy Oracle JD Edwards | 64-bits processing | Cadran Consultancy
jd-edwards-processing-64-bit

Oracle JD Edwards 64 bit processing

Ai.. mijn bedrijfsapplicatie werkt niet meer.

Bent u er ook bang voor dat er een dag komt dat uw belangrijkste bedrijfsapplicatie – JD Edwards EnterpriseOne- niet meer zal werken? Dit is een reëel risico, waarvan de oorzaak vaak ligt bij de software van derden. Denk hierbij aan besturingssystemen, maar ook aan internetbrowsers, Java code en/ of databases. Uw JD Edwards applicatie is hiervan namelijk afhankelijk. Ook deze software moet worden ge-update – vanwege beveiliging of simpelweg omdat de ondersteuning vanuit de betreffende leverancier stopt. Nieuwere versies van software, worden tegenwoordig ontwikkeld in 64bit, daar waar de “oudere” versies met 32bit werden ontwikkeld. Waarom doet men dit? De architectuur van de meeste huidige processoren is 64bit. Dat betekent dat het berekenen en verwerken van data efficiënter is wanneer zowel de hardware- als software architectuur op elkaar zijn afgestemd.

Hiermee worden meteen twee grote voordelen behaald: namelijk een prestatieverbetering van de applicatie en een up-to-date applicatie landschap.

Geen paniek!

Moet ik nu meteen mijn applicatielandschap controleren? JD Edwards is volop in ontwikkeling om aan te blijven sluiten bij de snel veranderende omstandigheden. Denk hierbij aan de Orchestrator (met zijn configureerbare “stekker”), waarmee onder meer integraties van- en naar de buitenwereld eenvoudig te realiseren zijn (zie eerdere blog).

Volledige ondersteuning 64bit door JD Edwards

Wist u dat JD Edwards al jaren volledig 64bit ondersteunt op het gebied van besturingssystemen, databases, Java en middleware? Door de hiervoor genoemde redenen is – al sinds enige tijd – ook de JD Edwards applicatie server en ontwikkel cliënt beschikbaar in 64bit.

Overstappen, maar wanneer dan?

Natuurlijk wilt u een applicatie landschap dat veilig is en open staat voor toekomstige innovatie. “Hoe kom ik daar?” Vraagt u zich wellicht weleens af. De strategie die Oracle en Cadran volgen is om de keuze aan de klant te laten wanneer zij de transitie willen maken. Daarbij bevelen wij sterk aan om nu al plannen te maken voor de transitie.
Een goed moment zou bijvoorbeeld zijn: de upgrade naar de laatste JD Edwards Tools Release of de upgrade naar de laatste versie van onze Commodity, Trade and Risk Management oplossing (CTRM), welke op korte termijn beschikbaar komt (ook in “light” versie). Hierover zal Cadran u later informeren.

Wat is de roadmap van Oracle JD Edwards?

De huidige Tools Release (9.2.4) is hybride te gebruiken. Dat wil zeggen dat zowel 32bit als 64bit ondersteund wordt; dit zal doorlopen tot ongeveer halverwege 2021. Vanaf begin 2021 is Tools Release 9.2.5 aangekondigd en deze zal alleen nog 64bit ondersteunen (en upgrades naar 64bit).

Dat zal dan wel niet zo eenvoudig zijn, toch?

Zeker wel! De inspanning om over te stappen naar 64bit is als upgraden naar de laatste Tools Release en is dus vrij minimaal. Het punt van aandacht zit in de aangepaste/maatwerk (business) functies. Hier zijn mogelijk kleine aanpassingen nodig. Met de installatie van de Tools Release is er een ingebouwde tool in JD Edwards beschikbaar om hierbij te assisteren. Sterker, de transitie ondersteunt een hybride situatie. Dat wil zeggen dat JD Edwards in de test-omgeving al op 64bit kan draaien en de productie omgeving nog op 32bit. Op deze manier kan de verandering gecontroleerd worden doorgevoerd en getest voordat het naar productie wordt gebracht. Normaliter zou dit project(je) niet langer hoeven te duren dan circa twee à drie weken.

Geautomatiseerde test scripts

Binnen Cadran zijn wij natuurlijk ook bezig om al onze producten, zoals CTRM, Procure & Hedge, Grootboek & Voorraad Afletteren, de ISP Invoice interface volledig 64bit te laten functioneren. Om er zeker van te zijn dat onze producten goed blijven functioneren, maken wij gebruiken van geautomatiseerde test scripts die zijn opgezet met behulp van DWS Swiftest. Op deze manier kunnen wij onze vereiste kwaliteit waarborgen.

Wordt JD Edwards dan sneller?

Zeker! Het is belangrijk dat het gebruik van applicaties als vlot wordt ervaren door de gebruikers. Oracle heeft hiervoor uitgebreide tests uitgevoerd en gepubliceerd in een whitepaper (*welke op verzoek kan worden toegestuurd). De uitkomst van de tests laten zien dat prestatieverbeteringen vooral te zien is bij de schermafhandeling en batch verwerking.

Oké, wat moet ik dan nu doen?

Er is geen speciale configuratie nodig! Er zijn natuurlijk wel een paar voorwaarden:

  • De applicatie versie van JD Edwards moet 9.2 zijn en
  • U moet upgraden naar de nieuwe Tools Release.

Ons team van experts helpt u graag om de transitie tot een succes te maken.

Alaric Schraven

Auteur: Alaric Schraven
Senior Technical Consultant bij Cadran Consultancy